geur

Met deze tips ruikt het altijd lekker in uw huis

Een lekker ruikend huis willen we natuurlijk allemaal, maar hoe krijgt u dat voor elkaar? Met deze handige tips is dit doel zo bereikt.

Kruiden op het vuur

Een goede manier om het huis lekker te laten ruiken is door een pannetje water op te zetten en hier een citroenschijfje en geurende kruiden aan toe. Denk bijvoorbeeld aan lavendel of munt. Het mengsel zal een fijne geur verspreiden. Extra tip: zorg ervoor dat u het vuur niet te hard zet, want u wilt natuurlijk niet dat de boel overkookt.

Maak potpourri

Potpourri kan ook een fijne geur in huis verspreiden. In principe is het heel eenvoudig om dit zelf te maken, want u kunt er bijna alles wat u lekker vindt ruiken ervoor gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kaneelstokjes, geurende oliën, gedroogde pepermunt blaadjes of wat lavendel. Naast dat potpourri lekker ruikt, ziet het er vaak ook nog eens hartstikke leuk uit als u het op een schaal legt.

potpourriMaak uw eigen geurspray

U kunt ook uw eigen geurspray maken. Hiervoor heeft u een geur in olievorm nodig (dit is bij vrijwel elke drogist te koop), een beetje geurloze alcohol en een beetje water. Vervolgens meng u de ingrediënten met elkaar in een spuitflesje en kunt u het gebruiken om bijvoorbeeld uw bank mee in te sprayen. Let wel op dat u niet te veel alcohol gebruikt, want u wil natuurlijk niet dat dit het overheersende bestandsdeel wordt. Per flesje geurspray zijn 30 tot 50 druppeltjes geurolie genoeg.

Pak de oorzaak aan

In sommige huizen kan het vreemd ruiken door schimmel of een vieze afvoer. U kunt er in dat geval alles aan doen om uw huis lekker te laten ruiken, maar zal de nare geur altijd weer boven komen drijven.

Steek een geurkaars aan

Hoewel geurkaarsen fijnstof uitstoten, is het natuurlijk helemaal niet erg om af en toe een lekker ruikende kaars aan te steken. Veel mensen associëren kaarsen met herfst of winter, maar de kaarsen zijn er natuurlijk ook in geuren die prima bij de lente of zomer passen.

Maak zakjes met gedroogde bloemen

Bent u handig met naald en draad? Dan is deze tip iets voor u. Zakjes met waarin (gedroogde) kruiden en geurende planten verspreiden vaak een aangename geur. Vooral lavendel behoudt de geur heel erg lang. Het handigste is om meerdere zakjes te maken en die te verspreiden door uw woning.

(Bron: Libelle, Margriet, archief)

Geef een reactie