huis

Waarom ruikt u uw eigen huis niet?

De geur van elk huis is anders. Dat merkt u waarschijnlijk vooral wanneer u in huizen van anderen komt, want uw eigen huis ruikt u meestal niet. Hoe kan dat?

Hersenen bepalen

Het zijn de hersenen die er voor zorgen dat u de geur van uw eigen huis niet ruikt. Geurtjes komen in uw hersenen terecht via de neus, die geuren opneemt. Wanneer de hersenen een nieuwe geur opmerken, moeten zij bepalen of dit een ‘veilige’ geur is of niet. Hersenen weten bijvoorbeeld dat de geur van gas een onveilige geur is, terwijl de geur van een boeket bloemen als volkomen veilig wordt bestempeld. Als blijkt dat de geur geen gevaar vormt, is het volgens uw hersenen niet nodig om veel aandacht aan de geur te besteden. Daardoor gaat u het langzamerhand minder sterk ruiken. Een goed voorbeeld hiervan zijn geurkaarsen. Deze ruikt u wanneer ze net zijn aangestoken heel sterk, maar dat wordt steeds minder terwijl de geur die de kaarsen afgeeft even sterk blijft.

Wennen aan geurtjes

U went dus als het ware aan geuren die u vaak ruikt. Zo ook aan de geur van uw huis, want daar bent u immers vaak. Een voordeel hiervan is, doordat u gewend raakt aan standaard geurtjes, het extra goed opvalt wanneer er een vreemde lucht hangt.

Nadelen

Het niet ruiken van geuren waaraan u gewend bent heeft echter ook nadelen. Zo ruikt u het waarschijnlijk niet als uw huis niet fris ruikt, omdat u bijvoorbeeld huisdieren heeft, Andere mensen ruiken deze geuren, in tegenstelling tot uzelf, niet de hele dag door en daardoor valt het hen extra op wanneer uw huis niet fris ruikt.

Hoe zorgt u ervoor dat u uw eigen huis wel ruikt?

Hoewel we de geur van onze eigen woning meestal niet ruiken, zijn er ook situatie waarin dit wel het geval is. Even afstand nemen helpt. Als u bijvoorbeeld terugkomt van vakantie is de kans groot dat u opeens ook uw eigen huis ruikt. Is dit een muffe geur, of ruikt u uw huisdieren goed? Dan bestaat de kans dat dit de geur is die uw gasten altijd ruiken wanneer ze uw huis binnenkomen.

(Bron: Sante, Margriet)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Klopt helemaal. Wij hebben twee huizen, één in Nederland en één in Belgie. Als we na een paar maanden van het ene naar het andere huis gaan, ruikt het vreemd, maar niet onaangenaam, omdat er goed schoongemaakt wordt en er altijd mechanische ventilatie aanstaat. De bedden worden bij het verlaten, helemaal afgehaald en lakens en dekbed overtrekken gewassen. Die kunnen dan drogen tijdens de afwezigheid. Levensmiddelen blijven nooit achter. Bij binnenkomst, ruikt het alsof je bij iemand anders binnenkomt, en pas de volgende dag zijn we aan de geur gewend.