Lijmresten

Met deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes verwijdert u alle lijmresten

Lijmresten zijn vaak behoorlijk lastig te verwijderen. Er bestaan speciale middeltjes om er vanaf te komen, maar deze zijn vaak niet goedkoop. Gelukkig kunt u lijmresten ook heel goed verwijderen met producten die u waarschijnlijk al in huis heeft. 

Cola

Het klinkt misschien een beetje gek, maar cola kan helpen bij het verwijderen van de meest hardnekkige lijmresten. Denk bijvoorbeeld aan de sterke lijm die is gebruikt om vloerbedekking vast te zetten. U gaat als volgt te werk:

 • Giet voorzichtig een beetje cola over de lijmresten heen en laat die enkele minuten intrekken
 • Gebruik een sponsje doordrenkt met cola voor lastig te bereiken hoeken
 • Pak een plamuurmesje of andere schraper en schraap de lijmresten nu gemakkelijk van de vloer of trap af.
Schoonmaken
Lees ook: Schoonmaken met ketchup en cola

Boter

Lijmresten kunnen ook lelijk achterblijven op glas, denk bijvoorbeeld aan een prijssticker onder op een glazen pot of vaas. Boter kan helpen om ook deze hardnekkige stickerresten te verwijderen. Dit doet u door een flinke laag koude boter op de lijmresten te smeren en dit 1 tot 2 dagen in te laten werken. Daarna kunt u de lijmresten als het goed is gemakkelijk van het glas afschrapen. Blijven er toch nog restjes lijm op het glas achter? Dan kunt u deze verwijderen met spiritus.

Aceton

Dan is er ook nog secondelijm. Deze lijmsoort lijkt soms niet weg te krijgen. Toch bestaat ook hier een handig middeltje voor. Secondelijm kunt u namelijk verwijderen met aceton, wat in veel nagellakremovers te vinden is. Laat de aceton goed intrekken op de lijmresten en na een tijdje kunt u de lijm gemakkelijk verwijderen met een mesje op spatel. Wel is het bij dit trucje belangrijk om voorzichtig te zijn, aceton is namelijk een bijtende stof.

Brillendoekje

Blijven er na het proberen van al deze trucs nog steeds lijmresten achter? Haal dan eens een brillendoekje tevoorschijn, deze is namelijk ideaal om kleine restjes lijm mee te verwijderen. Het duurt wel even voor u alle lijm heeft weggeboend, maar als u eenmaal klaar bent is wel echt alle lijm verdwenen.

Op 18 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Libelle.nl, Oma Weet Raad, Sticker.nl)

Geef een antwoord

Reacties (5)

  denktenk says:

  De cola-tip werkt waarschijnlijk alleen bij z.g. ‘watergedragen’ lijm, die vooral vroeger werd gebruikt. Neem proef op de som door er wat water op te gieten -of natte doek op te leggen- en een tijdje laten inwerken? Wordt het zacht? Dan is het watergedragen lijm. Bij recentere lijmsoorten is toch zwaarder werk nodig; investeer een paar tientjes in een z.g. multitool (de bekende Duitse supermarkt 🙂 verkoopt ‘m online voor een zacht prijsje. Met het schraap-hulpstuk haal je het overgrote deel van de lijm eraf. Restjes met oplosmiddel en/of schuren. Succes!

   denktenk says:

   sorry, ik bedoel afbijtmiddel, waar ik oplosmiddel schreef.

  efbuijinck says:

  Ideaal is ook lampenolie. Ik denk dat ook de WD40 spuitbus wonderen zal doen.

  Jolleke040 says:

  Wat nog beter werkt is insmeren met pindakaas. Goed laten intrekken en opdrogen en met warm water schoonmaken.

  Maxi Prof says:

  Huis gekocht met twee trappen met vloerbedekking. Losgetrokken en wat bleek: lijmkit op alle treden! Schuren hielp niet, multitool brak doormidden, afbijtmiddel vruchteloos, afbranden maakte lijmlaag nog harder dus…uit wanhoop naar de fles gegrepen…ja, cola dan wel, hè !? Zowel stootborden als treden bedekt met vellen huishoudrolpapier en goed natgemaakt met cola. Bleven lekker plakken, half uur tot drie kwartier gewacht en ongelofelijk maar waar: wij konden het met plamuurmes zonder moeite tot op blank hout afsteken. Dag later in de grondverf gezet en daarna tweemaal afgelakt en trappen zijn als nieuw! Dus…keibedankt gewoon goedkope cola….toptip!!