nieuwbouwhuizen

Meeste nieuwbouwhuizen toch op aardgas

Het merendeel van de nieuwbouwwoningen die de komende jaren opgeleverd worden, krijgt nog een aansluiting op aardgas. Dat blijkt uit een steekproef van Natuur & Milieu bij diverse gemeenten in Nederland.

Twee derde op aardgas

In de periode 2017 tot en met eind 2021 worden 230.000 nieuwbouwhuizen opgeleverd. Zo’n 64 procent daarvan krijgt een aardgasaansluiting, concludeert Natuur & Milieu. Bijna een kwart van de nieuwbouw zal worden verwarmd via een warmtenet, ook wel bekend als stadswarmte. Deze bron is echter niet per definitie duurzaam. Slechts 12 procent krijgt een zeker duurzame warmtebron, zoals een warmtepomp.

Ongewenste ontwikkeling

De milieuorganisatie noemt het een ongewenste ontwikkeling. “Verwarmen op gas is achterhaald”, zegt Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu. “Terwijl alle Nederlandse huizen zo snel mogelijk van het gas af moeten, sluiten we nu de meerderheid van de nieuwe woningen op het gas aan.” De organisatie heeft uitgerekend dat Nederland in 2035 maximaal 1 miljoen gasaansluitingen mag hebben om binnen de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord te blijven. Ons land telt op dit moment 7 miljoen huizen.

Belemmeringen

Overigens is het niet geheel onverwacht dat twee derde van de nieuwbouwwoningen een ‘ouderwetse’ verwarmingsbron krijgt. De Gaswet schrijft nog steeds een aansluitplicht op gas voor nieuwbouw voor. Die is overigens wel op bepaalde manieren te omzeilen, stelt de milieuorganisatie. Daarnaast zijn er de investeringskosten voor alternatieve warmtebronnen.

(Bron: ANP, NOS, Natuur & Milieu)

Geef een reactie