zoete aardappel kamerplant

Leuk om te proberen: uit een zoete aardappel een kamerplant kweken

Zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is heerlijk om in een gerecht te verwerken of geroosterd te eten. Maar wist u dat u er ook een kamerplant uit kunt kweken? Alles wat u ervoor nodig heeft is een glas, water, eventueel cocktailprikkers en wat geduld.

Zoete aardappel als ‘caudexplant’

Zoete aardappel is een gewas dat veel warmte nodig heeft. Het is met wat moeite wel mogelijk om de plant buiten in de moestuin te kweken, maar in dit artikel gaan we specifiek in op het kweken van de aardappel tot een kamerplant. Door zijn fraaie blad en met de knol erbij is hij daar zeer geschikt voor. Hij heeft zelfs wel wat weg van een caudexplant.

3 opties om de zoete aardappel als kamerplant te kweken

Om uit een zoete aardappel een kamerplant te kweken, moet u hem in water zetten. Daarbij moet de bovenste helft boven het water blijven uitsteken. U kunt dat op 3 verschillende manieren realiseren. U kunt kiezen voor een redelijk smal glas, zodat hij uit zichzelf rechtop blijft staan en het glas tot de gewenste hoogte met water vullen. Of u gebruikt een breder glas en prikt rondom enkele cocktailprikkers in de zoete aardappel, zodat hij deels in het water komt te hangen. Maar u kunt ook kiezen voor een zogenaamd hyacintglas. Zo’n glas is speciaal bedoeld om een hyacintbol binnenshuis in bloei te trekken.

zoete aardappel kamerplant

Zoete aardappel heeft warmte nodig

U kunt een zoete aardappel van de supermarkt of groenteman gebruiken. Kies voor een gaaf en mooi gevormd exemplaar, want dat maakt deel uit van de sierwaarde van de uiteindelijke kamerplant. Het lastigste is om te bepalen wat de boven- en onderkant is. Op internet lezen wij dat het smallere deel vaak de onderkant van de aardappel is. Zet die kant in het water en plaats hem dan op een warme plek, licht, maar nog wel uit de volle zon. Het duurt vervolgens enkele weken voor de wortels verschijnen. En nog weer eens enkele weken voor de 1e blaadjes tevoorschijn komen. Ziet u na een paar weken geen worteltjes, draai de aardappels dan om. Vul het water geregeld aan met water op kamertemperatuur en vervang het telkens in zijn geheel als het vies begint te worden.

gember
Lees ook: Liefhebber van gember? Zelf kweken kan gewoon in de woonkamer

Hang- of klimplant

Wanneer zich blaadjes gevormd hebben, mag u de zoete aardappelplant op de lichtste plek in huis zetten. Zorg er daarbij voor dat de temperatuur steeds rond de 20 graden of warmer blijft. Heeft de plant een mooie hoeveelheid wortels en blad gevormd, dan kunt u hem overplanten in een pot met potgrond. Zorg er daarbij voor dat de aardappel ook dan voor de helft boven de grond blijft uitsteken. De stengels met blad worden op den duur zo lang, dat u de plant als klimplant kunt laten groeien. Dan moet u hem iets geven om tegenaan te klimmen. Als u dat niet doet, groeit hij als hangplant. Maar u kunt hem door snoei ook compacter van vorm houden.

Experiment redactie MAX Vandaag

De redactie van MAX Vandaag gaat het zelf ook proberen om een kamerplant uit een zoete aardappel te kweken. Eerder hebben we dit al eens met een avocadopit gedaan. Wij hebben ervoor gekozen om 2 zoete aardappels in hyacintglazen te plaatsen. Na 2 weken zijn bij de ene aardappel (in het roze glas) de 1e wortels verschenen. De andere (in het blauwe glas) is wortelloos gebleven en die heeft dus waarschijnlijk met de verkeerde kant naar beneden gestaan. Die is nu inmiddels omgedraaid.

We zullen vertellen hoe het er bij ons aan toe gaat en van tijd tot tijd een update plaatsen. Laat u het hieronder via een reactie weten als u ook meedoet en hoe het bij u gaat?

zoete aardappel kamerplant

De zoete aardappels op de 1e dag dat ze in water geplaatst zijn.

Update 1 mei 2023

Bij de zoete aardappel in het roze glas zijn inmiddels grote wortels gegroeid. Een week geleden zijn de 1e blaadjes tevoorschijn gekomen. De aardappel in het blauwe glas is uiteindelijk niet ontworteld.

zoete aardappel

De zoete aardappel op 29 april 2023.

Update 11 mei 2023

Het blad en de wortels zijn inmiddels zo goed gegroeid, dat we de zoete aardappelplant in aarde hebben kunnen oppotten.

opgepot

In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten, zoals Calathea orbifolia, en bloeiende kamerplanten.

(Bron: Creativo, Libelle, Diana’s mooie moestuin, Tips & Weetjes. Foto’s: redactie MAX Vandaag en Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Beatrijs123 says:

  Wat een ontzettend leuk idee! Ik ga het in de zomer proberen; nu is het nog te koud in huis.

  samuel says:

  Het kweken lukt prima en de aardappel geeft veel bladeren maar ik heb tot op heden nog geen bloemen staan gekregen, lukt dit het eerste jaar nog niet ?

   MAX Vandaag says:

   Beste samuel, bedankt voor uw reactie. Een zoete aardappel kan inderdaad bloeien. Maar daar moeten de omstandigheden wel ideaal voor zijn. Buiten lukt het bijvoorbeeld alleen om deze plant te kweken bij langdurig warm weer. Of het binnenshuis ook lukt om hem in bloei te krijgen, durven we dan ook niet te zeggen.