Cissus rhombifolia

Koningswingerd: Cissus rhombifolia

De Koningswingerd (Cissus rhombifolia) is een gemakkelijke, snel groeiende kamerplant en behoort tot de wijnstokfamilie. Waaronder ook de druif valt. Aan vruchtvorming doet deze Cissus echter niet.

Standplaats

De Cissus rhombifolia heeft niet zoveel noten op zijn zang qua standplaats. Hij gedijt zowel op een lichte als een wat donkerdere plek, maar liever niet in de volle zon. In het groeiseizoen is de woonkamer prima, in de wintermaanden kan hij ook wat koeler staan, dus dan is een onverwarmde ruimte in huis ook geschikt. Deze plant groeit het best bij temperaturen tussen de 12 en 24 graden. Deze plant groeit ook in huis vrij snel en kan zowel als hang- en als klimplant toegepast worden.

Cissus rhombifolia

De Cissus als hangplant.

Water geven

De waterbehoefte van deze Cissus is niet zo groot. Laat de grond tussen de gietbeurten steeds eerst weer licht opdrogen zodat hij nooit in een laag water komt te staan. Geheel uitdrogen is het andere uiterste en moet ook voorkomen worden. In de praktijk komt dat neer op ongeveer eens per week water geven, maar tijdens warme zomers wat vaker. In de winter, zeker als hij dan koeler staat, is er dan juist weer wat minder water nodig, dus pas uw watergift hier op aan.

De Koningswingerd heeft geen hele hoge luchtvochtigheid nodig, maar vindt dat wel prettig en stelt een wekelijkse sproeibeurt zeker op prijs als de luchtvochtigheid laag is.

Tijdens de lente en zomer elke maand plantenvoeding geven tijdens het gieten.

Cissus rhombifolia

Verpotten

Gezien zijn groei is het bij deze plant goed om hem elk jaar een verse laag potgrond te geven. Geef echter niet ook elk jaar een grotere maat pot, maar alleen als dit qua worteltoename nodig is.

Cissus rhombifolia

Snoeien

Te lang geworden delen kunt u naar wens terugsnoeien. Eventueel kunt u mooie delen ervan als stek gebruiken.

Geef een reactie