kaars-doven

Dit is de beste manier om een kaars te doven

Kaarsen kunnen op veel manieren gedoofd worden. Toch is niet elke manier even gezond en veilig. Wij zetten een aantal manieren op een rij en leggen uit welke de beste is.  

Uitblazen

Het uitblazen van een kaars is misschien wel de bekendste manier om een kaars te doven. Toch is dit ook de minst gezonde optie. Tijdens het uitblazen ademt u namelijk rook in. Daarnaast kunt u fijnstof inademen. Dat ontstaat wanneer een uitgeblazen lont die nog nagloeit, maar niet meer warm is, het kaarsvet niet meer kan omzetten in koolstofdioxide. Door deze onvolledige verbranding ontstaat een walm waar fijnstof in zitten. Dit is, net zoals rook, slecht voor uw gezondheid. Daarnaast is blazen ook onhygiënisch. De extra bacteriën die hierbij vrijkomen zijn niet gelijk gevaarlijk voor uw gezondheid, maar u blaast ze wel de ruimte in.

kaarsen
Lees ook: Hoe gezond zijn die gezellige kaarsen eigenlijk?

Vlam uitknijpen

Een andere tactiek is het uitknijpen van de vlam met de vingers. Hiervoor wordt de wijsvinger en duim nat gemaakt, bijvoorbeeld met speeksel, om vervolgens de vlam uit te knijpen. Voor 1 kaars zou dit meestal geen pijn moeten veroorzaken, maar als u meerdere kaarsen dooft, kan dit uw vingers bezeren of zelfs een brandblaar geven.

Kaarsendover

Een andere manier is om een kaarsendover te gebruiken. Met een kaarsendover hoeft u de vlam niet aan te raken. Er kan echter nog steeds fijnstof vrijkomen wanneer u een kaarsendover gebruikt. Ook moet hij schoongemaakt worden, omdat er roet en kaarsvet op komt.

kaarsen
Lees ook: Kaarsen mooi laten opbranden? Dat doet u zo

Lontje buigen

De brandende lont met een stokje of pincet in het hete kaarsvet buigen is uiteindelijk de beste manier om een kaars te doven. Hierbij komt geen walm vrij. In principe hoeft u het stokje niet schoon te maken. Gebruikt u een pincet, dan kan hier wat kaarsvet op komen. Denk er wel aan om de lont gelijk na het doven weer terug te buigen. Zo houdt de lont de juiste vorm, droogt hij en steekt u hem de volgende keer weer makkelijk aan.

(Bron: Quest, Bolsius.nl, Startpagina. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie