onweer douchen

Is het eigenlijk wel veilig om te douchen tijdens een onweersbui?

Misschien heeft u het zich weleens afgevraagd; in een badkamer lopen veel metalen leidingen en er is ook veel water te vinden. Als daar elektriciteit bij komt kijken zou dat in principe tot een gevaarlijke situatie moeten kunnen leiden. Hoe gevaarlijk is het dan om te douchen of om in bad te gaan als het onweert? 

Strenge regels

Om u gelijk gerust te stellen: als het goed is kan uw badkamer helemaal niet onder stroom komen te staan, dus ook niet wanneer het onweert. Dit komt doordat er strenge regels zijn waaraan de elektriciteit in een badkamer moet voldoen, dit omdat de badkamer een vochtige ruimte is. Zo mogen stopcontacten bijvoorbeeld niet te dicht bij een bad of de douche zitten. Michael Bertels, expert op het gebied van de gevaren van elektriciteit bij Brandweer Nederland legt aan wetenschappelijk tijdschrift Quest uit: “Een metalen object in de badkamer mag niet onder stroom komen te staan en dus zijn de kraan, de leidingen en de verwarming geaard.”

De kans is nihil

Als uw badkamer geheel volgens de regels is gebouwd kan er dus eigenlijk niets misgaan. Maar dit is anders wanneer de aarding niet goed is aangelegd. Normaalgesproken steekt er namelijk ergens een pin in de grond die de stroom van de woning de bodem in geleidt, maar wanneer dit niet het geval is kan het fout gaan. Gelukkig is de kans hierop vrijwel nihil en als het al voorkomt, dan is dat meestal in woningen waarvan het onderhoud ernstig is verwaarloosd.

Aardeweerstand testen

Wilt u toch graag weten of alles in uw woning veilig en goed is aangelegd? Dan kunt u een elektricien vragen om de aardeweerstand te meten, maar dit is eigenlijk nooit echt nodig wanneer uw huis gewoon goed onderhouden is. Het is dus niet gevaarlijker om onder de douche te staan of in bad te zitten dan u op een andere plek in uw huis te bevinden tijdens een onweersbui.

(Bron: Quest, Brandweer Nederland)

Geef een reactie