Duur 05:30
Gepubliceerd op 5 december 2016

Wel of niet vogels bijvoeren bij vorst?

Vogels kunt u het gehele jaar bijvoeren en het zorgt ervoor dat ze graag in uw tuin of op uw balkon komen. Het is in eerste instantie vooral leuk om naar te kijken, maar zeker geen noodzaak. Dalen de temperaturen onder het vriespunt of ligt er een dik pak sneeuw, dan is het ook echt een welkome aanvulling op hun dagelijkse maaltijd.

Brood met mate

Veel mensen hebben brood in huis en wat is er nou leuker om de restjes hiervan aan de vogels te voeren? De beste keuze is dit echter zeker niet niet. Een kleine hoeveelheid kan niet zoveel kwaad, maar er zit vaak veel zout in wat voor ons niet goed is, maar voor de vogels nog veel slechter. Vooral voor eenden zijn grotere hoeveelheden brood niet goed, want deze vervetten snel en er kunnen klachten met de spijsvertering ontstaan.

Welke vogel eet wat?

Vogels hebben bepaalde voorkeuren voor voer en hoe ze dat eten. Zo kunt u desgewenst een beetje sturen welke vogels er bij u op bezoek komen. Zo eten mezen graag hangend hun voer en gaan zij het liefst voor pinda- en zaadballen. Vinken en merels eten juist graag vanaf de grond of uit een bakje.

Roofvogels

Ook roofvogels zoals sperwers en haviken hebben trek en ze hebben het al snel door als er wordt bijgevoerd. Niet dat ze op het voer zelf af komen, maar op de vogeltjes die ervan eten. Is dit niet wat u in gedachten heeft bij het bijvoeren van vogels, kijk dan of ze voldoende vluchtmogelijkheden hebben, bijvoorbeeld in de vorm van bomen of struiken.

Water

Vergeet ook het water niet. Naast het vaak droge voer zoals oud brood, pinda’s en zaden, is water eigenlijk onmisbaar. Vogels drinken er niet alleen van, maar gebruiken het ook graag om in te badderen. Ververs het regelmatig, zodat het schoon blijft.

André Donker bij Tijd voor MAX

Bij Tijd voor MAX op maandag 5 december 2016 vertelt André Donker uitgebreid over dit onderwerp.

Benieuwd welke vogel wat eet en hoe u een vetbol maakt? Lees dan ook de column van Nico de Haan: Maak van uw tuin een vijfsterrenrestaurant!

Geef een reactie

Reacties (2)

    Boris says:

    Er is geen maandag 5 december maar wel een maandag 3 december!

      MAX Vandaag says:

      Beste Boris, bedankt voor uw reactie. Dit artikel is uit 2016 en toen viel 5 december op de maandag. Dat stond al wel bij de publicatiedatum, maar nog niet in de tekst over de uitzending van Tijd voor MAX, dus dat hebben wij er nu bij gezet om verwarring te voorkomen.

Bekijk ook

Meer