Vorstgevoelig 

Tip 29: magnolia is gevoelig voor late nachtvorst

Er zijn wel meer dan 100 soorten magnolia, meestal bladverliezend, maar ook enkele groenblijvers. Ze staan het liefst in de zon of halfschaduw in goede tuinaarde. Sommige zijn wel wat vorstgevoelig bij late nachtvorst. 

Helaas zijn de knoppen gevoelig voor late nachtvorst. Magnolia stellata, die in Nederland sterbloemmagnolia wordt genoemd, bloeit soms al vanaf eind februari. Hij bloeit wit en de schors geurt enigszins. De struik kan ongeveer 2 meter hoog worden. Magnolia soulangeana, de gewone magnolia, is een struik die rechtop groeit en wel 6 meter hoog kan worden. In veel tuinen bloeit in het voorjaar Magnolia liliiflora ‘Nigra’ met grote paarse bloemen, die van binnen lichtpaars zijn.

Vorstgevoelig

Magnolia kobus is als boom te koop en kan wel 10 meter hoog worden. Hij bloeit in de vroege lente, voordat het blad aan de boom zit, met witte en aan de basis iets roze bloemen. Eén van de weinig groenblijvende magnolia’s is Magnolia grandiflora (zie foto). Hij heeft leerachtig blad, dat aan de onderzijde roestkleurig is. Hij bloeit aan het einde van de zomer met komvormige witte of crèmekleurige bloemen. Zet hem op een warme en beschutte plaats, want hij is bij een flinke winter vorstgevoelig.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 4 2022

Geef een reactie