Gekte terug op de huizenmarkt

40 aspirant-kopers die op één huis bieden. Soms wel 50.000 euro boven de vraagprijs. Nog geen 8 jaar na de crisis lijkt de gekte op de huizenmarkt terug. Vooral in de Randstad, maar ook in een stad als Groningen.

Huizenbubbel

Duizenden Nederlanders kampen nog met restschulden, omdat hun huis ver onder de ooit betaalde prijs gedwongen werd verkocht. Nu storten nieuwe kopers zich opnieuw in ongewisse huizenavonturen.

De huren zijn inmiddels zo hoog dat sommigen zich gedwongen voelen een huis te kopen. Door de lage rente denken mensen dat ze een dief van hun eigen portemonnee zijn als ze nu niet tot koop over gaan. Dan zijn er ook nog eens te weinig nieuwbouwwoningen. Daarmee is de nieuwe huizenbubbel een feit.

Aan het woord

In Hollandse zaken komen diverse gasten aan het woord.

Thomas Bijsterbosch zocht anderhalf jaar lang een grotere woning in Amsterdam. Na zo’n 80 woningen bezichtigd te hebben, met alsmaar oplopende prijzen, keerde hij Amsterdam de rug toe en kocht hij een woning in Castricum. “De lage rente maakt mensen gek en drijft de prijs op. Er is absoluut een bubbel in de maak. Dit kan niet goed blijven gaan.”

Marit Overbeek en haar vriend visten tijdens hun maandenlange zoektocht naar een grotere woning in Utrecht diverse keren achter het net. Uiteindelijk besloten ze fors meer dan de vraagprijs te bieden. Met succes. “Ik geef toe, we zijn meegegaan in de huizenbubbel. Maar je wilt toch een stap maken. Anders hadden we nu nog steeds niks gehad.”

Güler (31) is inmiddels een half jaar woning zoekende in Amsterdam. “Je koopt tegenwoordig sneller een huis dan een broek. Bij een broek ga je nog in een aantal winkels naar binnen om te passen. Een huis kom je tegenwoordig één keer binnen en dan moet je gelijk een bod doen.”

Hollandse Zaken

Het programma Hollandse Zaken staat voor live-televisie en behandelt kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag. Dilemma’s rond de liefde, opvoeding en relaties, maar ook de ondraaglijke kant van dementie en overbelaste mantelzorgers. Hollandse Zaken is een van de weinige televisieprogramma’s waar de gewone burger aan het woord komt. De ‘bestuurlijke elite’ schuift alleen bij noodzaak aan.

Hollandse Zaken is te zien op woensdag 3 augustus 2016 om 21.10 uur op NPO 2.

 

Geef een reactie

Reacties (2)

    j.vankesteren@ziggo.nl says:

    waarom gaan de aspirant kopers in Amsterdam niet in Alphen aan den Rijn voor een
    veel lagere prijs een woning kopen en daardoor zonder stress leven in een mooie woonplaats ?

    oosterwijck says:

    De gekte op de (koop)huizenmarkt, wordt veroorzaakt, door de tactiek van minister Bloks (je weet wel die stiekemerd die jou niet aankijkt en zijn ogen dichtknijpt als hij tegen je praat en zichzelf een spraakgebrek heeft aangeleerd). Enerzijds worden er te weinig woningen gebouwd en anderzijds worden betaalbare sociale huurwoningen verkocht. De a-sociale huurtaks wordt misbruikt door de minister, om de overheidskas te spekken. wordt Daardoor ontstaat er een tekort aan sociale huurwoningen en aan betaalbare koopwoningen. De extreem hoge huurprijzen in de vrije sector, kunnen direct worden opgelost als de pensioenfondsen, onmiddellijk beginnen met de financiering van de bouw van huurwoningen. Dan vang je twee vliegen in een klap: Er is geen woningnood meer en de pensioenfondsen beleggen in eigen land, in een waardevast project. Zodat de pensioenen niet verlaagd hoeven worden. De huren zullen onmiddellijk dalen tot een aanvaardbaar niveau en een grote groep burgers, krijgt waar ze recht op heeft. Maar hoe eenvoudig de oplossing is, dit gaat niet gebeuren: Het etterbakje met aangeleerd spraakgebrek, die zich voordoet als minister van volkshuisvesting, Bloks, heeft andere plannen. Hij is al sinds zijn aanstelling bezig met het veroorzaken van een woningtekort en een huurprijsexplosie. Hij vind het belangrijker dat zijn soortgenoten, de overbodige managers bij de corporaties, hun zakken kunnen vullen, uit de huuropbrengsten. En anderzijds plukt hij de kas leeg, ten gunste van de Staatsbegroting. De huurders (de bevolking) kan de pot op. Bovendien moet Goldmann-Sachs, in Amerika, de zakken kunnen blijven vullen met Nederlands pensioengeld. Bloks is immers “volksvertegenwoordiger” voor de Nederlandse bevolking.