Langer gezond dankzij fruitvliegproef?

U zou het misschien niet zeggen, maar mensen en fruitvliegjes hebben een vergelijkbare verouderingsmechanisme. Internationale onderzoekers hebben proeven gedaan met fruitvliegjes, om het verouderingsproces uit te stellen. De uitkomsten zijn indrukwekkend: door de bewerking van de onderzoeker leven de vliegjes langer.

Spontaan energieker

Mensen en fruitvliegen hebben dezelfde ‘cel centrales’: de mitochondriën. Dit zijn centrales die onder andere bepalen wanneer oude cellen afsterven. Wanneer we ouder worden verandert de vorm van de cellen waardoor ze moeilijk door ons eigen lichaam verwijderd kunnen worden. Hierdoor stapelen de beschadigde cellen zich op in het brein, de spieren en andere organen. De onderzoekers hebben, bij de test op fruitvliegjes, deze oude cellen verwijderd door eiwitten toe te voegen. De vliegen worden hierna spontaan energieker, hebben een betere uithoudingsvermogen en leven langer. Onderzoeker David Walker: “We zijn er in geslaagd om met leeftijd samenhangende gezondheidsproblemen uit te stellen. En een 7 dagen durende interventie was voldoende om hun levensduur te verlengen en gezondheid te verbeteren.”

Gezondheidsproblemen uitstellen

Tot dusver beperkt het onderzoek zich tot fruitvliegjes, maar onderzoekers hebben goede hoop dat hun studie ook op mensen werkt. De manier van veroudering van fruitvliegen zijn vergelijkbaar met die van mensen. Op lange termijn willen onderzoekers ook testen of ouderdomsziekten bij mensen uitgesteld kunnen worden. Zodoende hopen zij dat mensen gezonder en langer leven.

(Bron: Scientias)

 

Geef een reactie