stopcontacten

Stopcontacten schoonmaken? Zo doet u dat veilig

Er zijn van die schoonmaakklussen die niet bovenaan de lijst staan. Het zijn klussen die ook niet wekelijks hoeven te gebeuren, dus die verdwijnen makkelijk naar de achtergrond. Het schoonmaken van de stopcontacten is zo’n klus. Maar toch is het verstandig om ze een paar keer per jaar onder handen te nemen. 

Vuil en vet

Het is best begrijpelijk dat het schoonmaken van stopcontacten niet bovenaan de lijst staat. Dit soort objecten worden makkelijk vergeten. Daarnaast vinden veel mensen het ook spannend om het schoon te maken, want water en elektriciteit is toch iets om voorzichtig mee te zijn. Toch is het goed om ze af en toe onder handen te nemen. Stopcontacten trekken stof aan en degene in de keuken worden door het koken ook vet, wat weer extra vuil aantrekt. Goed dus om ze af en toe schoon te maken.

schoonmaken
Lees ook: Geen fan van schoonmaken? Deze klussen hoeven maar 1 keer per jaar

Eenvoudige schoonmaakbeurt

Zijn de stopcontacten alleen stoffig, dan kunt u de buitenkant eerst afnemen met een droge (stof)doek. Voor het stofvrij maken van de binnenkant bestaan speciale borsteltjes die precies in het stopcontact passen. Heeft u die niet, dan kunt u ook de droge doek ook voorzichtig door de binnenkant halen. Neem als laatste, om het stopcontact echt vetvrij te maken, de buitenkant af met een goed uitgeknepen vochtige doek. Doe daar eventueel een heel klein beetje ammoniak op, dat is een meester ontvetter.

Intensieve schoonmaakbeurt

Is het stopcontact toe aan een grondige schoonmaakbeurt, dan is het zinvol het los te schroeven. Haal voor u daar aan begint de stroom er vanaf. Een stroomschok voorkomen is beter dan genezen. Draai het schroefje in het midden van het stopcontact los. Het plaatje laat nu eenvoudig los. Durft u dit zelf niet, vraag dan eventueel iemand met meer ervaring dit voor u te doen.  Maak schoon in een sopje met afwasmiddel of een klein beetje soda. In ieder geval een middel wat helpt om vettigheid eraf te halen. Is het vuil  hardnekkig, laat het stopcontact dan even weken. Droog het goed af en laat nog een poos drogen zodat u zeker weet dat er geen waterresten meer aanzitten voor u het weer terugschroeft. En vergeet vooral niet de stroom er weer op te zetten.

Schoonmaken
Lees ook: Schoonmaken? Vergeet deze plekken niet

Houd ze bij

Nu de stopcontacten weer schoon zijn is het makkelijker om ze bij te houden. Haal regelmatig de stofdoek erlangs of een licht vochtige doek. Neem ze gelijk mee als u de deurklinken en lichtknoppen in huis schoonmaakt. Ongemerkt zit er meer stof, bacteriën en vettigheid op deze plekken dan u denkt.

(Bron: Roomed, VTWonen, Margriet, Elektricien Kwieq, archief)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  efbuijinck says:

  Is het dragen van rubberen huishoudhandschoenen niet aanbeveling nr. 1. ?

  Alma says:

  Het is veel eenvoudiger om met een beetje alcohol een stopcontact schoon te krijgen.

  Cor-Hein says:

  Ik snap dat een schoon huis fijn is. Maar het advies om een stopcontact open te schroeven vind ik zeer onverstandig. Er wordt ook nog bij geschreven dat stroomschok niet heftig is.
  Een stroomschok kan dodelijk zijn.
  Ik raad iedereen, zonder elektrotechnische kennis, af een stopcontact open te schroeven.

  Aan stopcontacten mag alleen gewerkt worden als de groep is uitgeschakeld. Dat is verplicht en niet een keuze.