binnenklimaat

Een goed binnenklimaat creëert u zo

Een goed binnenklimaat verhoogt het woongenot, maar wat als het klimaat in uw huis te wensen overlaat? Dan heeft u wellicht iets aan deze tips.

Isoleren helpt

Een goed binnenklimaat begint vaak bij goede isolatie. Een goed geïsoleerd huis houdt als het ware de warmte vast en zorgt ervoor dat het het minder tocht. Heeft u een eigen huis dat slecht of niet geïsoleerd is? Dan kunt u ervoor kiezen om dit te laten doen. Dat kost wat, maar is wel de meest effectieve remedie tegen tocht. Wie in een huurhuis woont kan meestal niet zelf kiezen voor isolatie. In zo’n geval kunt u wel de naadjes en kieren dichtmaken, zodat het minder tocht in huis. Zo hoeft u minder te stoken om het huis op de juiste temperatuur te houden.

Ventileren van vochtige ruimtes

De badkamer is meestal de meest vochtige plek in het huis en daarom een dankbare nestelplek voor schimmels. Schimmels kunnen de luchtwegen irriteren en zijn dus niet goed voor de gezondheid. Om schimmelvorming in badkamer en op andere vochtige plekken in huis te voorkomen is ventileren erg belangrijk. De meeste huizen hebben een intern ventilatiesysteem. Heeft u dit niet? Dan helpt het om na het douchen de deur open te laten staan zodat de vochtige lucht weg kan. Zorg er wel voor dat u een raam openzet in een vertrek nabij de badkamer, want anders blijft de lucht alsnog in huis hangen.

Heeft u een vochtige kelder? Ook dan is het ventileren erg belangrijk. Zet bijvoorbeeld de deur naar de kelder geregeld open en controleer de ruimte op vochtplekken of schimmels.

Verwijder schimmels

Heeft u al schimmel in huis? Dan is het verstandig om het te verwijderen. Als er niets gedaan wordt om de schimmelvorming te reduceren, kunnen de organismes veel schade aanrichten. Zo kan schimmel zich vestigen op muren en daar verder groeien. Het laat zich raden dat het best een klus is om het weer van de muur te verwijderen. Ook met beschimmelde voegen moet u uitkijken. Als de voegen volledig zwart zijn is de schimmel niet meer te verwijderen en moet er opnieuw gevoegd worden.

Kaarsen zijn gezellig, maar niet per se goed

Kaarsen geven vaak veel sfeer, maar heel gezond voor het binnenklimaat zijn ze niet. Kaarsen geven stikstof af wat in de lucht terecht komt. Op zich niet zo erg, maar wie geregeld veel kaarsen in een kleine ruimte brandt en deze niet goed ventileert, is niet zo slim bezig. Deze persoon wordt dan systematisch blootgesteld aan schadelijke fijnstof en dat is niet goed voor het lichaam. Volgens Theo de Kok, toxicoloog aan Maastricht University kan dit zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziektes met zich meebrengen. 

Houdt de luchtvochtigheid in de gaten

De luchtvochtigheid in huis is erg belangrijk. In een vochtig en tochtig huis is de luchtvochtigheid waarschijnlijk hoger dan de normale 40 tot 60 procent. Dat is niet goed, maar een te lage luchtvochtigheid is ook niet best. Dat kan zorgen voor geïrriteerde slijmvliezen en een droge huid. Ook kan het hout in huis daardoor gaan krimpen en splijten.

Op een luchtvochtigheidsmeter kunt u zien hoe hoog de luchtvochtigheid in uw huis is. Is deze hoger dan 60 procent? Dan kunt u eerst proberen uw huis beter te ventileren. Als dit niet helpt, kunt u een vochtvreter neerzetten. Is uw huis te droog? Dan kunt u bakjes met water bij de radiatoren neerzetten.

(Bron: Essent, Milieu Centraal, Volkskrant, archief, nu.nl, Quest)

Geef een reactie