druiven snoeien

Druiven snoeien: in december is het tijd voor de wintersnoei

Naast een zomersnoei is bij druiven ook snoeien in december nodig: de wintersnoei. De plant is dan in rust en er kan dan flink terug gesnoeid worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat de struik mooier in vorm blijft, maar ook dat er druiven blijven groeien. Die worden namelijk aan 1-jarige scheuten gevormd.

Wanneer snoeien?

De maand december is de ideale tijd om druiven te snoeien en dan liefst voor de kortste dag (21 december) of voor de kerstdagen. Wacht u er tot in het nieuwe jaar mee, dan is er kans dat de druif alweer uit zijn rust is. Hij kan dan gaan ‘bloeden’, wat hem veel vocht en daardoor kracht kost. Hij kan in ernstige gevallen zelfs doodbloeden. Snoei verder niet bij strenge vorst, want dan kunnen de snoeiwonden bevriezen.

Hoe te werk gaan?

Het voordeel van de wintersnoei is dat als het blad eenmaal van de plant gevallen is, de structuur goed te zien is. U kunt enkele lengtetakken behouden en deze door de jaren heen verder laten groeien. U kunt de druif daarvoor bijvoorbeeld langs een zuidmuur leiden. De lengtetakken, zogenoemde leggers, kunnen meters lang worden. In de zomer worden daar lange scheuten aan gevormd, waar de druiventrossen aan groeien. Snoei deze zijtakken terug op 2 ogen (verdikkingen). Aan de knop is te zien of het een blad of bloemknop is. Een spitse knop is een bladknop, een ronde knop is een bloemknop. Knip altijd ongeveer 2 centimeter boven een knop om uitdroging te voorkomen. Gebruik schoon en scherp tuingereedschap.

Kalk en schimmels

Het komt de conditie van uw druif ten goede als u hem in de winter een dosis kalk geeft. En heeft u het afgevallen blad nog niet weggehaald, verwijder dit dan alsnog. Zo voorkomt u dat eventuele schimmels of ziektes de winter overleven en de plant in het voorjaar weer besmetten. Als in het voorjaar nieuw blad verschijnt, dan kunt u beginnen met preventief spuiten met een biologisch middel tegen schimmels. Door dit elke 14 dagen te herhalen kunt u schimmels op afstand houden.

(Bron: Krijns groentips, Groei&Bloei, Tuinen.nl, Buitenleven Gevoel)

Geef een reactie