Dracaena fragrans

Dracaena fragrans

Met zijn dikke stam met daarop toeven groen doet de Dracaena fragrans aan de Yucca elephantipes denken, maar het blad is in tegenstelling tot bij de Yucca vrij slap. Ook zijn er soorten waarbij er een mooie lichtgroen gekleurde streep over het blad loopt. Vanwege de gelijkenis van zijn blad met dat van een maisplant wordt hij in het Engels Corn Plant genoemd. 

Standplaats

De Dracaena fragrans heeft een lichte standplaats nodig, waar hij niet in de volle zon staat. Een iets donkerder plek wordt ook verdragen, maar om bij de bonte soort zijn mooie bladtekening te behouden mag hij niet te donker staan. Hij doet het goed in een warm vertrek, waar het overdag minimaal 18 graden is. ’s Nachts ook liever niet onder de 15 graden, want staat de plant te koud, dan kan hij ziek worden of wegkwijnen.

Water geven

De kluit dient tussen de gietbeurten licht op te drogen en nog net vochtig te blijven. Zorg ervoor dat de grond zeker niet doorweekt raakt of de wortels in een laag water komen te staan, want dan zullen de wortels wegrotten. Zomers zal dit afhankelijk van zijn standplaats zo eens in de 1 á anderhalve week zijn en ’s winters nog wat minder vaak.

Tijdens de lente en zomer elke maand wat plantenvoeding tijdens het gieten geven. Sproeien is niet noodzakelijk, maar kan af en toe nuttig zijn voor het verwijderen van eventueel stof.

Snoeien

Na lange tijd kan deze kamerplant enkele meters hoog worden en daarbij kunnen de onderste bladeren wat minder mooi worden. Deze kunt u voorzichtig van de plant trekken of liever nog afknippen, om beschadigingen te voorkomen. Wilt u hem extra laten vertakken, of wordt hij te groot, dan kunt u de plant snoeien door één of meerdere takken af te zagen. Daar zullen dan weer nieuwe toeven blad op ontstaan. Aangezien dat best wel even kan duren kunt u dit het beste stapsgewijs aanpakken, zodat u niet langere tijd tegen een kale plant hoeft aan te kijken.

Verpotten

Jonge planten elk voorjaar verpotten en oudere exemplaren elke 2 á 3 jaar van een nieuwe laag potgrond voorzien en zo nodig van een grotere maat pot.

Bloei

De Dracaena fragrans heeft fragans in zijn naam vanwege de heerlijke geur die de bloemen verspreiden. In huis zal de plant echter niet zo snel in bloei komen.

Dracaena fragrans

Giftig

Bij inname kan de Dracaena fragrans maagproblemen veroorzaken. Zorg dus dat kleine kinderen en huisdieren niet bij de plant kunnen.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. ineke18 says:

  Toch heb ik bij de donkere blad een dubbele bloem gekregen. Het was een zoet achtige geur. Op het laatst verdroogd de bloem. En heb ik het eruit geknipt.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste ineke18, bedankt voor uw reactie. Wat bijzonder dat hij bij u is gaan bloeien. Het kan inderdaad wel, maar gebeurt niet zo heel vaak.

 2. Danlique says:

  Wij hebben dit nog niet eerder gezien maar onze plant heeft 3 bloembakken en vooral ruikt hij het sterkst. Hoelang moeten wij wachten dat wij dit kunnen verwijderen. En kunnen wij die zaden nog gebruiken??