Een betegelde keuken.

Dit zijn de voor- en nadelen van plaktegels

Plaktegels, ook wel zelfklevende tegels genoemd, zijn kunststof tegels die u op een muur of op de vloer kunt plakken. De tegels winnen steeds meer aan populariteit vanwege hun eenvoudige installatie en veelzijdigheid. Maar de tegels zijn niet in iedere ruimte de beste optie. In dit artikel vertellen we u alle voor- en nadelen.

De voordelen van plaktegels

We beginnen met een aantal voordelen van plaktegels:

Het aanbod is groot

Het aanbod van plaktegels is anno 2025 groot. Dus wat uw smaak ook is; er is altijd wel een tegel te vinden die past bij de uitstraling die u in gedachte heeft. Daarnaast zijn plaktegels geluiddempend en krasbestendig, wat ook niet geheel onbelangrijk is.

Eenvoudige bevestiging

Plaktegels zijn vaak eenvoudig te plaatsen. Er is namelijk geen tegellijm, voegmiddel of speciaal gereedschap nodig. Het zelfklevende oppervlak zorgt ervoor dat de tegels direct op de gewenste locatie kunnen worden geplakt.

Weer makkelijk weg te halen

Ook komt u gemakkelijk weer van de tegels af. De zelfklevende tegels zijn namelijk relatief makkelijk te verwijderen. Dus ideaal wanneer u iets huurt, binnen een paar jaar denkt te gaan verhuizen of eens iets uit wilt proberen.

Tijd- en kostenbesparend

Ook bespaart u met plaktegels in de kosten. Ze zijn vaak iets goedkoper dan alternatieve tegels (afhankelijk van welke u kiest) en omdat de bevestiging snel en eenvoudig is, bespaart u tijd en geld (op arbeidskosten).

De nadelen van Plaktegels

Hoewel plaktegels dus verschillende voordelen hebben, zijn er ook (mogelijke) nadelen die goed zijn om in gedachten te houden:

Minder duurzaamheid dan traditionele tegels

Hoewel plaktegels stevig zijn, kunnen ze minder duurzaam zijn dan traditionele tegels die met tegellijm zijn bevestigd. Ze kunnen gemakkelijker beschadigd raken door stoten of intensief gebruik, vooral als ze op vloeren worden geplaatst waar veel bedrijvigheid is.

Niet geschikt voor een onregelmatige ondergrond

Plaktegels hechten het beste op gladde, schone oppervlakken. Als de ondergrond ruw of onregelmatig is, kan het zijn dat de tegels niet goed blijven plakken. Dit kan een probleem zijn bij oudere muren of bij het leggen van plaktegels op een vloer die ‘bobbelig’ is.

Let op bij een natte omgeving

Plaktegels zijn niet altijd geschikt voor een natte omgeving (zoals de douche). De zelfklevende laag kan dan namelijk verzwakken door langdurige blootstelling aan vocht, waardoor tegels sneller loslaten. Vraag bij een verkooppunt daarom altijd in hoeverre ze waterbestendig zijn.

Beperkte keuze voor tegels op maat

De meeste plaktegels zijn er in standaardformaten en vormen, wat de keuze in design kan beperken. Als je specifieke, op maat gemaakte tegels wilt hebben, kan het zijn dat je niet de gewenste afmetingen of stijl kunt vinden.

Mogelijk een minder luxe uitstraling

Hoewel plaktegels in veel stijlen verkrijgbaar zijn, kunnen ze een minder luxe uitstraling hebben dan traditionele tegels die professioneel zijn gelegd.

Keramische tuintegels schoonmaken
Lees ook: Keramische tuintegels schoonmaken, dit moet u wel en niet doen

(Bron: Vtwonen, Praxis, DUIC. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie