verwarming

Is het verstandig om de verwarming meerdere keren per dag aan en uit te doen?

De energieprijzen zijn hoog. Omdat verwarmingskosten het grootste gedeelte van de energierekening vormen, loont het de moeite om deze wat lager te zetten. Wat is qua besparing het handigste om te doen? De verwarming in koudere periodes de hele dag aanlaten, maar dan lager dan normaal? Of is het even energiezuinig om meerdere keren per dag de verwarming aan en uit te zetten? 

Verwarming aan en uit

Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo’n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken. Zeker in een goed geïsoleerd huis blijft warmte relatief lang hangen, waardoor u die ene of paar raden lager wellicht niet eens merkt.

In huizen met goede isolatie is het vaak ook niet nodig om de hele dag de verwarming aan te hebben. ’s Ochtends 1 uurtje stoken doet vaak al wonderen, waardoor het meestal pas in de middag weer nodig is om de thermostaat wat hoger te zetten. Zodra het weer warm genoeg is, kan hij weer uit en hoeft de verwarming vaak ook de rest van de avond niet meer aan.

Energiezuinig?

Bij deze manier van verwarmen moet u meerdere keren per dag aan de thermostaat draaien en moet het apparaat dat uw huis verwarmt ook telkens opnieuw opstarten. In 90 procent van de huizen wordt deze rol nog altijd vervuld door de cv-ketel. Kost dat steeds opnieuw opstarten niet veel meer dan de verwarming de gehele dag op dezelfde temperatuur laten staan? Oftewel: is het wel handig om de verwarming steeds aan en uit te zetten?

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zorgt het laten opwarmen en afkoelen van de cv-ketel wel degelijk voor een besparing en is het dus in feite een prima methode. De manier waarop u de temperatuur in huis opbouwt, voordat u de verwarming weer uitzet, is wel van belang. Als het binnen 18 graden is en u zet de thermostaat meteen op 20, dan moet je ketel meteen hard aan de slag en dat is niet zo voordelig. Een stuk energiezuinig is het om de temperatuur steeds met een klein stapje te verhogen. Begin bijvoorbeeld op 18.5 graden en kijk wanneer de temperatuur aangenaam begint aan te voelen.

Ook de temperatuur van de cv-ketel zelf verlagen wordt als tip gegeven om nog meer te besparen. Bij een goed geïsoleerd huis kan de temperatuur van het verwarmingswater (niet het tapwater) bijgesteld worden naar 50 of 60 graden. Normaal gesproken staan moderne ketels standaard afgesteld op 80 graden.

energierekening
Lees ook: Tips om te besparen op de energierekening

Vloerverwarming

In het geval van vloerverwarming is het overigens verstandig om de thermostaat altijd op de 17 à 18 graden te laten staan. Milieu Centraal schrijft hier het volgende over op de eigen website. “In vloerverwarming is de temperatuur van het water veel lager dan in gewone radiatoren. Daarmee bespaar je energie. Maar het betekent ook dat het langer duurt voor je woonkamer is opgewarmd. Bovendien is het rendement van je cv-ketel of warmtepomp minder goed als die in korte tijd het huis flink moet opwarmen. Daarom is het met vloerverwarming goed om de temperatuur op zo’n 17 tot 18 graden te houden.” Als u dit altijd als ondertemperatuur aanhoudt, hoeft de ketel gedurende de dag niet zo hard te werken als u het wat warmer wilt hebben. Zo bespaart u dus geld en energie.

15 graden

Geen vloerverwarming? Dan adviseert Milieu Centraal en minimale temperatuur van 15 graden. Als u dan de verwarming aandoet, is het huis vrij snel op de gewenste temperatuur. Ook voor de nacht is dit een prima richtlijn. In een goed geïsoleerd huis zakt het kwik ’s nachts vrijwel nooit naar de 15 graden.

Isolatie

In huizen die slecht geïsoleerd zijn, kan dit wel het geval zijn, maar ook dan adviseert Milieu Centraal om de thermostaat op 15 graden in te stellen. “In een matig tot slecht geïsoleerd huis bespaar je nog meer als je de verwarming in de woonkamer ’s nachts helemaal uitzet. Maar dat heeft een groot nadeel: je huis kan dan te vochtig worden (vocht slaat neer als de lucht afkoelt). Dat is niet goed voor je gezondheid: schimmels en huisstofmijt gedijen bijvoorbeeld goed in een vochtig huis.”

Huizen met een bouwjaar van 1975 of eerder zijn vaak niet tot slecht geïsoleerd. Ook huizen uit de jaren 90 hebben vaak maar matige isolatie, afhankelijk van het type woning. Huizen van na 2000 zijn vaak redelijk tot goed geïsoleerd. Van de ruim 7,9 miljoen woningen in Nederland is de meerderheid gebouwd voor 2005.

In het MAX radioprogramma Lunch Lekker wordt op 7 december 2021 aandacht besteedt aan de hoge energieprijzen en worden bespaartips gegevens. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Milieu Centraal, HIER, CBS, Compendium voor de Leefomgeving)

Geef een reactie

Reacties (15)

    Bodewijn says:

    Het artikel heeft als vragende kop: “Is het verstandig om de verwarming meerdere keren per dag aan en uit te doen?”
    Omdat ik dat ook graag zou willen weten heb ik het stuk twee maal gelezen.
    Helaas kan ik het antwoord nergens vinden.

      Els van Dijk says:

      Ik dacht precies hetzelfde! Zou graag het antwoord willen weten op de vraag!

      Johanna66 says:

      Volgens mij staat het antwoord onder het kopje Energiezuinig.

      MAX Vandaag says:

      Beste Bodewijn en anderen, bedankt voor uw reacties. We hebben het nog wat verduidelijkt in de tekst.

      Lioness50 says:

      Het antwoord staat er gewoon in:
      Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zorgt het laten opwarmen en afkoelen van de cv-ketel wel degelijk voor een besparing en is het dus in feite een prima methode. De manier waarop u de temperatuur in huis opbouwt, voordat u de verwarming weer uitzet, is wel van belang. Als het binnen 18 graden is en u zet de thermostaat meteen op 20, dan moet je ketel meteen hard aan de slag en dat is niet zo voordelig. Een stuk energiezuinig is het om de temperatuur steeds met een klein stapje te verhogen. Begin bijvoorbeeld op 18.5 graden en kijk wanneer de temperatuur aangenaam begint aan te voelen.

    DJPOL says:

    Ook ik zie geen duidelijk algemeen antwoord.

      EdwinenPeter says:

      Antwoord moet ze zelf ontdekken door de voorstellen uit te preoberen

    jhah says:

    Ook ik zie het antwoord niet.
    Misschien nogmaals behandelen en dan graag inclusief het antwoord.

      EdwinenPeter says:

      Het antwoord kun je zelf ontdekken door de voorgestelde instellingen te volgen en te kijken wat er gebeurd

    EdwinenPeter says:

    Duidelijk artikel over hoe je het beste kunt omgaan met je themostaat om zo veel mogelijk energie te besparen.
    Dit is wat ik er van weet.
    Als je smorgens uit bed komt en de kamer binnen stapt dan heb je over het algemeen minder behoefte aan warmte. Dat komt pas later op de dag. Snachts kun je het beste de kamerthemostaat op 15 gr C of lager instellen en in de loop van de dag de temperatuur verhogen naar bv 20.5 en in de avond naar 21 gr C al naar gelang je behoefte. Als je smorgens de kamer binnen stapt kun je zien hoeveel de temperatuur is gezakt dat geeft gelijk een indicatie van hoe goed je huis is geisoleerd. Bij een goed geisoleerd huis zal de temperatuur slechts een paar graden zakken en dat geeft gelijk aan met welke stapjes je de thermostaat moet verhogen. Als de temperatuur te ver is gezakt naar bv 16 gr dan straalt alles koud uit en dat geeft een onbehaaglijk gevoel. Als de temperatuur zover gezakt zet dan de themostaat op 19 of 19.5 dan heb je overdag een redelijk behaaglijke temperatuur omdat je dan toch vaak nog met allerlij dingen bezig bent. Zet de themostaat savonds, of aan het einde van de middag naar 21 gr todat je naar bed gaat want je wilt het toch zo lang mogeklijk aangenaam houden. Ook belangrijk is het om je huis goed te ventileren zodat het niet te vochtig wordt zoals in het artikel is omschreven.

    denktenk says:

    Helaas, een erg onduidelijk artikel deze keer. Als je goed wilt inlezen op welke manieren je zuiniger met je CV kunt omgaan zijn er betere artikelen op het internet te vinden.

    JoseFathou says:

    Ja,Inderdaad, hier word je niet wijzer van; ik heb bijv. veel ziekenhuisafspraken, en zet de verwarming dan UIT en weer AAN als ik uren later terug kom. Wat ik merk is, dat je CV dan heel lang staat te branden (heb hem bij NACHT en UIT standaard op 16 graden staat, overdag op 20 graden)
    Nog een probleem is, dat je in deze Coronatijd veel zou moeten luchten, maar hoe dan met je stookkosten; ook in die situatie zet ik de CV dan maar weer UIT, want anders blijft ie ronken. Den Haag zegt dus enerzijds: oppassen met je stookkosten en anderzijds veel luchten ! …..HOE DAN ???

    Annemiek46 says:

    Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zorgt het laten opwarmen en afkoelen van de cv-ketel wel degelijk voor een besparing en is het dus een prima methode.

    Is hiermee eigenlijk niet het antwoord gegeven?

    madeliev says:

    Ik laat de thermostaat dag en nacht op 20 graden staan. De ketel slaat nauwelijks aan en niet alleen mijn omgeving blijft warm maar alles wordt door en door warm, dus ook de meubels etc. Heel aangenaam. Op de slaapkamers is de verwarming altijd uit, alleen bij vorst zet ik daar de verwarming iets aan.
    Ik ga echt niet zitten koukleumen voor een besparing van slechts 25 ct per dag.

    Bronski says:

    Verwarming uit en aan?
    Allereerst maar een antwoord op Bodewijns opmerking: in het artikel staat dat het verstandig is de verwarming ‘constant’ op 15 graden Celcius tet houden, dus continu ‘aan laten staan’, maar dan wel op 15 graden Celcius. Ik hou het op 14,5 graden Celcius aangezien het gasverbruik bij 15 graden Celcius toch aanzienlijk hoger is dan.

    Wat betreft het ontstaan van schimmel en het gedijen vana huisstofmijt heb ik een opmerking wat betreft de oorzaak ervan. Volgens mij is het zo dat de vaak nog warmere lucht in huis condenseert op de koudere voorwerpen aanwezig in de ruimtes. De warmere (vochtige) lucht slaat neer op meubels, kleding e.d. waardoor deze vochtig wordt en vervolgens kan gaan schimmelen.