Bijna elke lift heeft een spiegel hangen. Dit heeft meerdere redenen.

De meeste liften hebben een spiegel en dit is waarom

Is het u weleens opgevallen dat in veel liften een spiegel hangt? Handig om even te kijken of u er nog fatsoenlijk uit ziet, maar het heeft voornamelijk ook andere redenen.

Een spiegel in de lift zorgt voor minder claustrofobie

Een lift is vaak een klein hokje, waar een maximum aantal personen of gewicht in kan. Wie claustrofobie, angst om vast te zitten in kleine ruimtes, heeft voelt zich misschien niet altijd even prettig in de lift. Een spiegel maakt de ruimte optisch groter en dat kan zeker helpen bij mensen die bang zijn voor kleine ruimtes.

De spiegel als hulpmiddel

De spiegel in de lift is ook een handig hulpmiddel voor rolstoelgebruikers. Zij rijden vaak met hun gezicht naar voren de ruimte in en kunnen niet altijd omdraaien. Door de spiegel kunnen zij makkelijk zien of er nog iemand achter hun aan de lift in komt. Maar ook kunnen zij door de weerspiegeling zien op welke etage de lift stopt. De spiegel geeft overzicht. Dit geldt ook voor als er een beveiligingscamera in de lift hangt. Meer plekken zijn zichtbaar, vanwege de spiegel.

vastzitten in de lift
Lees ook: Vast in de lift? Dit kunt u het beste wel en niet doen

Er wordt minder kapot gemaakt

Daarnaast speelt vandalisme ook een grote rol in waarom er in liften spiegels hangen. Er is meer controle van andere mensen, doordat ze indirect naar iets kunnen kijken. Het lijkt alsof er in een lift weinig kapot kan, maar niets is minder waar. Vandalen slopen bijvoorbeeld lampen of liftknoppen, schrijft de NRC al in 2012. Maar er wordt ook geplast en gepoept in liften. Door de spiegels neemt het vandalisme af, is uit onderzoek gebleken.

Uzelf checken of naar een ander gluren

En een spiegel zorgt voor afleiding. Dat kan helpen om u minder claustrofobisch te voelen, maar het geeft ook een gevoel dat de tijd dat u in de lift bent sneller gaat. Even checken of uw haar nog goed zit, uw make-up bijwerken of stiekem naar een medelifter gluren. Dan voelt het minder alsof we lang moeten stilstaan en wachten.

(Bron: Telegraaf, NRC, het Liftinstituut, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie