Liftetiquette

Liftetiquette, dit zijn de (ongeschreven) regels in de lift

Van ongemakkelijke stiltes tot claustrofobische gevoelens, een ritje met de lift verloopt niet altijd even soepel. En dan hebben we ook nog eens te maken met (ongeschreven) regels. Want welke liftetiquette komt er eigenlijk kijken bij het gebruiken ervan? We hebben onderstaande tips voor u verzameld, van onder andere etiquette-expert Anouk van Eekelen.

Liftetiquette bij het instappen

Blijf aan de zijkant staan terwijl de liftdeuren openen en wacht af of er mensen moeten uitstappen. Nadat u die voor heeft laten gaan, kunt u zelf instappen. Wacht daarbij op uw beurt en kijk of u iemand voor wil laten. Iemand die slecht ter been is bijvoorbeeld. Is de lift al overvol, laat hem dan voorbij gaan en prop uzelf er niet bij. Pas dan op dat u pas weer op de knop drukt, wanneer de lift is vertrokken. Anders openen de deuren zich opnieuw en moet iedereen, inclusief uzelf, langer wachten.

Groeten

Stapt u in een lift die al gevuld is, begroet diegene(n) dan. Ook even oogcontact maken, een glimlach of knik met het hoofd is gepast in de liftetiquette.

vastzitten in de lift
Lees ook: Vast in de lift? Dit kunt u het beste wel en niet doen

Houd afstand

Maar na de begroeting is het juist gepast om afstand te houden, al is dat in een drukke lift misschien wat lastiger. Kijk daarbij bij voorkeur in de richting van de deur. Wanneer u met uw rug naar de deur gaat staan, kijkt u andere mensen in de lift in het gezicht aan en dat ervaren veel mensen als storend. In principe is het de bedoeling om zoveel mogelijk bij de deuren vandaan te gaan staan. Mensen met claustrofobie kunnen het echter benauwd krijgen wanneer anderen vervolgens voor hen gaan staan. Blijven er dus mensen direct bij de deur hangen, dan kan dat de reden zijn.

Liftetiquette van het bedieningspaneel

Kijk vooraf goed op welke verdieping u moet zijn en druk alleen op de betreffende knop. Anders maakt de lift onnodige stops. Als er voldoende ruimte is, blijf dan niet voor het bedieningspaneel staan, dan kunnen anderen er ook goed bij. En is daar geen ruimte voor, vraag instappende mensen dan waar zij moeten zijn en bedien de lift voor hen. Druk alleen op de knoppen om de deuren te sluiten als iedereen goed heeft kunnen in- of uitstappen. Of houd de deuren juist even open om iemand nog de gelegenheid te geven om in te stappen. Houd de lift ook weer niet te lang tegen, zeker niet wanneer de lift vrij vol is.

Bijna elke lift heeft een spiegel hangen. Dit heeft meerdere redenen.
Lees ook: De meeste liften hebben een spiegel en dit is waarom

Bagage

Heeft u bagage bij u, zoals een koffer of een rugzak? Plaats die dan voor of naast uw voeten, dan nemen ze de minste plek in.

Geurtjes

Een ritje met een lift duurt geen eeuwen. Laat daarom eten en drinken even achterwege. Uw medeliftpassagiers stellen het meestal niet op prijs als u dit wel doet. Heeft u wel net wat geconsumeerd of gerookt, neem dan zo mogelijk een kauwgompje, om eventuele geurtjes te maskeren. Een ritje met de lift is daarnaast niet het uitgelezen moment om uzelf van parfum of een nieuwe dosis deodorant te voorzien. Andere mensen zitten hier niet op te wachten en het kan hen zelfs letterlijk de adem benemen wanneer zij ademhalingsmoeilijkheden hebben.

Koetjes en kalfjes

Bewaar zware of gevoelige gespreksonderwerpen tot een later moment. Er is geen ontsnappen aan in de lift en u kunt anderen in verlegenheid brengen, zonder dat u het merkt. Of er komt misschien wel ongewenst informatie terecht bij iemand, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is. Wordt u gebeld terwijl u in de lift staat, neem het gesprek dan niet aan en druk het gesprek weg, als uw geluid aan staat. En pauzeer een gesprek of bel terug, als u al aan de telefoon bent voordat u instapt. Ook appen is niet gewenst in een volle lift, aangezien de ruimte dan beperkt is en u daarbij het risico loopt mensen aan te stoten.

Smartphone-etiquette
Lees ook: Smartphone-etiquette, 8 (ongeschreven) regels bij het gebruik van de mobiele telefoon

De lift verlaten

Wilt u op een bepaalde verdieping uitstappen, maar staan er mensen in de weg? Vraag dan of u er even langs mag en wring u er niet gewoon tussendoor, zonder dat u het aangeeft. Staat u zelf vooraan, maar hoeft u er nog niet uit? Stap dan toch even naar buiten, als er in de lift zelf geen plek is om te verplaatsen.

(Bron: wikiHow, het liftinstituut, liftveilig.nl, radio2.be, BNNVARA, Nederlanvve.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord