klimop snoeien

De klimop (Hedera) snoeien, wanneer en hoe moet dit gebeuren?

Een klimop (Hedera Helix) is een snelle groeier en kan tot wel een meter per jaar groeien. Hij is daarmee zeer geschikt als haag, maar kan ook als bodembedekker gebruikt worden. Hij blijft het mooist als hij jaarlijks gesnoeid wordt. Wat daarvoor het beste moment is en hoe u dat doet, leest u in dit artikel.

Wanneer de klimop snoeien?

Een klimop kan vrijwel het gehele jaar door gesnoeid worden. De enige uitzonderingen zijn zeer zonnige dagen of wanneer het vriest. (Let er ook op dat er geen vogels in de plant nestelen.) U kunt hem dus vrijwel altijd een opknapbeurt geven. Wel zijn er een paar momenten in het jaar die er het meest geschikt voor zijn. Bedenk van tevoren of u voor 1 keer snoeien gaat, of voor 2 keer.

klimop snoeien

Bij 1 keer snoeien, kunt u dat het beste eind juni, na de langste dag doen. De klimop zal erna dan wat minder snel groeien. Gaat u voor 2 keer snoeien, doe dat de 1e keer dan in het voorjaar, in april of mei. De 2e snoeibeurt geeft u hem in de loop van de zomer, of in het vroege najaar. In de maanden augustus of september. Snoei hem het liefst voor hij in bloei staat, zodat insecten zich te goed kunnen doen aan zijn nectar. Of laat de bloeiende takken zitten.

klimop
Lees ook: Klimop: Hedera

Groeien er op andere momenten bepaalde takken te hard, dan kunt u die op elk gewenst moment terugsnoeien. Kies steeds voor een bewolkte of licht regenachtige dag, zodat de bladranden en het onderliggende blad dat door het snoeien tevoorschijn komt niet verbrandt.

Hoe een klimop snoeien?

Afhankelijk van de grootte van uw klimop, kunt u kiezen voor een snoeischaar of een (elektrische) heggenschaar. Bij een heggenschaar is het niet te voorkomen dat u dwars door bladeren knipt. Hierdoor kunnen de randen bruin worden, maar de klimop herstelt zich hier over het algemeen snel van. Omdat hij snel weer groeit, mag u flinke delen van de plant halen, zodat hij weer mooi in verhouding is. Hij zal zich daarna verder vertakken en nog voller worden. Hebben zijn hechtwortels zich gehecht aan muren of houtwerk? Haal ze dan zo voorzichtig mogelijk los, want anders kunnen ze schade veroorzaken.

klimplanten
Lees ook: 11 klimplanten voor extra hoogte in uw tuin of balkon

Draag bescherming

Tijdens het snoeien komt er stof vrij, dat irriterend kan werken voor wie daar gevoelig voor is. Met jeuk, prikkende ogen en niezen tot gevolg. Draag daarom tuinhandschoenen en een bril en eventueel een mondkapje.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Krijns groentips, Warentuin, Weeronline, appeltern.nl. Groei & Bloei, Directplant, MijnHedera.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord