vriezer

Chaotische vriezer? Zo houdt u het vriesvak overzichtelijk

De vriezer is voor velen een onmisbare plek in huis, maar het kan soms een behoorlijke chaos worden. Hoe houdt u het vriesvak nou netjes en overzichtelijk? 

Vriezer optimaal gebruiken

Chef-kok Ramon Beuk en professioneel organizer Els Jacobs geven aan nieuwssite Nu.nl de beste tips om te zorgen dat u uw vriezer optimaal gebruikt. Naast producten die sowieso al in de vriezer thuishoren, kunt u zelf ook van alles invriezen. Handig, maar daardoor wordt het soms behoorlijk chaotisch in de vriezer. “Het is een kwestie van discipline. Het is echt 30 seconden werk om op te schrijven wat er in een doos of zakje zit. Wie een goed systeem heeft, werkt efficiënt”, aldus Jacobs. Maar hoe ziet dat goede systeem er dan precies uit?

Vries de juiste porties in

Als eerste is het zaak om porties in te vriezen die qua hoeveelheid bij uw huishouden passen. Zo hoeft u geen voedsel te verspillen, omdat wat overblijft wordt weggegooid, maar heeft u ook nooit te weinig. Maak bijvoorbeeld eens een grote pan met eten en vries enkele porties in voor een later moment.

Bewaren in zakjes

Vervolgens moeten die porties ook ergens in worden bewaard. Beuk raadt daar plastic ziplockzakjes voor aan. “Liefst kleine, want hoe kleiner u iets invriest, hoe makkelijker het weer ontdooit. Als u liters bouillon invriest, dan kunt u er moeilijk een klein beetje afhalen als u weinig nodig hebt.” Verder is het handig om de zakjes zo dun mogelijk in te pakken, zo past er meer in uw vriezer en gaat het ontdooien ook nog een sneller. Wilt u liever geen plastic gebruiken? Ook daarvoor is een oplossing, er bestaan namelijk herbruikbare, uitwasbare diepvrieszakken.

Stapelen

Wat ook handig is aan platte zakjes is dat ze gemakkelijk te stapelen zijn in de vriezer. “U stapelt ze op als tegeltjes. Vooral voor vloeibare dingen als bouillon, saus en puree zijn ze ideaal.” Om te voorkomen dat de gestapelde zakjes aan elkaar kleven kunt u er stukjes bakpapier tussen leggen. Om meer ruimte in uw vriezer te creëren kunt u er ook voor kiezen om onhandige verpakkingen ,zoals die van diepvriesgroenten, te vervangen voor de zakjes. Deze nemen namelijk minder ruimte in beslag, omdat er minder lucht in de verpakking zit.

Doosjes en bakjes

Toch is niet alles geschikt om in zakjes te bewaren, soms ontkomt u niet aan een doosje in uw vriezer. In dat geval kunt u het best kiezen voor handige bakjes. Kies bijvoorbeeld voor vierkante inplaats van ronde dozen, deze nemen minder ruimte in. Ook raadt Beuk aan om allemaal dezelfde doosjes te gebruiken. Dan bent u niet altijd bezig met het vinden van de juiste deksel en stapelen de doosjes gemakkelijker op en naast elkaar.

Opschrijven wat u bewaart

Naast dat alles netjes en geordend in de vriezer ligt, is het ook handig om te weten wat er nou precies in welk zakje of bakje zit. Wat goed werkt is met watervaste stift opschrijven wat er in de verpakking zit. Schrijf dit op vóór u het zakje vult, anders bestaat de kans dat u er doorheen prikt. U kunt hier overigens ook schilderstape voor gebruiken. “Heel handig ook op verpakkingen waarop u na het invriezen het etiket niet meer kunt lezen”, legt Jacobs uit aan Nu.nl. Op dat tape kunt u niet alleen de inhoud van het zakje, maar ook de houdbaarheid zetten. Zo weet u te allen tijde wat er en hoelang iets al in uw vriezer ligt.

Verdeel de vriezer in zones

Voor nog meer orde kunt u uw vriezer ook nog opdelen in zogenaamde zones. Leg nieuwe verpakkingen bijvoorbeeld achterin of onderop, zodat u de oudere verpakkingen eerst gebruikt. Op die manier gaat u verspilling tegen. Heeft u vriesladen? Dan kunt u die ook op soort product indelen, bijvoorbeeld het vlees bij het vlees en ijs bij ijs. Op die manier hebben alle producten een eigen plek. Jacobs: “Het is een beetje extra werk, maar het werkt wel.”

(Bron: Nu.nl, HappyOrganizedHome.nl, TipsLikeSugar.be)

Geef een reactie