herfstkleuren

11 planten voor intense herfstkleuren in uw tuin

In de lente en zomer kunnen we volop genieten van veel bloeiende planten, maar de herfst zorgt ook voor spektakel. Veel planten, bomen en struiken zijn dan getooid met de meest prachtige herfstkleuren. We zetten 11 van de mooiste voorbeelden op een rij.

Amberboom: Liquidambar styraciflua

Het esdoornachtige blad van de amberboom heeft in de herfst prachtige tinten, die van geel, roze en oranje naar wijnrood gaan. De boom kan tot wel 20 meter hoog worden, maar voor kleinere tuinen is er ook een versie die smaller blijft, de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’. En de amberboom wordt soms ook wel als leiboom verkocht.

herfstkleuren

Amerikaanse tulpenboom: Liriodendron tulipifera

Tijdens het groeiseizoen zijn de bladeren van de Amerikaanse tulpenboom frisgroen van kleur. De boom dankt zijn naam aan de tulpachtige vorm van het blad en de tulpachtige bloemen. Het kan tot wel 15 jaar duren voor de boom in bloei komt en hij wordt tot wel 25 meter hoog. In het najaar krijgt de boom prachtige goudgele herfstkleuren.

herfstkleuren

Japanse esdoorn: Acer palmatum

Bij het uitzoeken van een Japanse esdoorn is het de moeite meer dan waard, om hem ook alvast op zijn herfstkleur te kiezen. Die tinten zijn vaak spectaculair en kunnen van geel, tot vuurrood, tot dieppaars gaan. Deze esdoorn is een langzame groeier. De eerste jaren neemt hij net zoveel ruimte in als een struik en pas na vele jaren heeft hij de omvang van een kleine boom.

esdoorn

herfstbloeiers
Lees ook: 11 herfstbloeiers die juist nu kleur brengen in de tuin

Japanse kornoelje: Cornus kousa

Een Japanse kornoelje is ten eerste al een aanwinst in de tuin vanwege zijn prachtige bloei in de zomer, wanneer de boom bedekt is met bloempjes, met prachtige witte schutbladeren. In het najaar kleuren de bladeren bovendien van groen naar dieprood.

kornoelje

Japanse notenboom: Ginkgo biloba

Het bijzonder gevormde blad van de Japanse notenboom is sowieso al de moeite waard, maar in het najaar kleurt het naar felgeel. De gewone Ginkgo kan op den duur vrij hoog worden, zo rond de 15 meter, maar de ‘Menhir’ is een zuilvormige variant, waarbij de takken niet de breedte in gaan, maar de hoogte. Daardoor blijft de boom smal en neemt hij minder plaats in. Uiteindelijk wordt hij zo’n 5 meter hoog.

Ginkgo

Fluweelboom: Rhus typhina

De fluweelboom dankt zijn naam aan de zachte beharing van de toppen van de takken. Ook de dieprode bloeivormen, die in de zomer verschijnen, hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. De vruchten blijven tot diep in de winter aan de plant. De klein blijvende boom is voorzien van sierlijk geveerd blad, dat in het najaar prachtige felroze tot rode herfstkleuren vertoont.

herfstkleuren

Kardinaalshoed / kardinaalsmuts: Euonymus alatus

De Euonymus alatus is in het Nederlands bekend als de kardinaalshoed en kardinaalsmuts. Hij dankt zijn naam aan zijn roodpaarse vruchtjes, die op de hoed van een kardinaal lijken. Hij blijft vrij compact van vorm en heeft in het najaar fantastische herfstkleuren, tot dieprood. Zijn takken zijn mooi versierd met kurklijsten.

kardinaalsmuts

najaarsklussen
Lees ook: De tuin in de herfst, deze 11 najaarsklussen kunnen nu (nog) gebeuren

Krentenboompje: Amelanchier lamarckii

Het krentenboompje geeft het grootste gedeelte van het jaar sierwaarde in de tuin. In het voorjaar startend met zijn rijke, heerlijk geurende en wit gekleurde bloei. Tijdens de zomermaanden vormt het boompje eetbare vruchten (de krenten), die ook zeer geliefd zijn bij vogels. En in het najaar verkleurt het blad naar mooie oranjerode herfsttinten.

krentenboompje

Perzisch IJzerhout: Parrotia persica

Perzisch IJzerhout is voorzien van prachtige herfstkleuren. Het blad voert in het najaar een show op met roze-, oranje-, gele- en roodkleurige bladeren. Daarnaast krijgen oudere exemplaren een steeds mooiere bast. Hij komt in het vroege voorjaar ook tot bloei, maar de bloemen zijn minder opvallend. Uiteindelijk kan de Parrotia 10 meter hoog worden, maar het duurt vele jaren voor hij zover is, want het is een langzame groeier.

herfstkleuren

Pruikboom: Cotinus coggygria

De pruikboom dankt zijn naam aan de indrukwekkende pluimen die in het late voorjaar aan de plant verschijnen. Hij bereikt de hoogte van zo’n 2,5 meter en is daarmee een prima tuinplant. In de herfst verkleurt zijn blad naar diep oranjerood.

herfstkleuren

Purperklokje: Heuchera

Wie van herfstkleuren houdt, zal zeker blij worden van purperklokjes in de tuin. Deze plant beperkt zijn herfsttinten niet alleen tot het najaar, maar is jaarrond voorzien van de mooiste, warme bladtinten. Kies voor een kleur naar keuze of combineer planten met verschillende kleuren met elkaar.

Heuchera

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u daarnaast nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, GroenVandaag.nl, Tuinadvies, Groei & Bloei, Appeltern Adventure Gardens, Gardeners World Magazine. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie