second opinion

Zo regelt u een second opinion

Heeft u twijfels over een gestelde diagnose of behandelmethode van uw arts, dan kunt u een second opinion aanvragen. Een andere arts beoordeelt de diagnose of behandeling dan opnieuw. Wat komt daarbij kijken en hoe regelt u het?

Vergoeding second opinion

Vaak wordt een second opinion alleen door uw zorgverzekeraar vergoed als u een doorverwijzing heeft. Als u zelf een second opinion regelt, kan het dus zo zijn dat uw zorgverzekeraar niet (alles) vergoedt. Ook kunnen er in de polis aanvullende voorwaarden vermeld worden. Bijvoorbeeld dat u een toestemmingsvereiste nodig heeft. Informeer daarnaar bij uw zorgverzekeraar. Bent u bereid de kosten voor de second opinion en behandeling zelf te betalen, dan kunt u dat regelen zonder doorverwijzing. Bedenk u wel dat de kosten hoog kunnen oplopen en u dan niet alsnog bij uw zorgverzekeraar kunt aankloppen.

Verwijzing regelen

Voor enkele vormen van specialistische zorg is niet altijd een verwijzing nodig, zoals bijvoorbeeld de fysiotherapeut of diëtist. Dit kunt u bij uw zorgverzekeraar nagaan. Die kan u ook vertellen of de zorg wordt vergoed of niet. In veel gevallen heeft u zoals hierboven aangegeven een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Behalve als de arts zwaarwegende argumenten heeft kan hij of zij dat afwijzen, maar anders moet aan uw verzoek voldaan worden. Ook wanneer u vaak om een second opinion vraagt kan uw arts bezwaar maken. Tegenargumenten moeten onderbouwd aan u worden doorgegeven. Soms kan een aanvullend gesprek alsnog eventuele onduidelijkheden of twijfels wegnemen. Waardoor een mening van een 2e arts niet langer nodig blijkt.

Second opinion aanvragen loont

Veel mensen voelen zich er ongemakkelijk bij als zij een 2e arts om een diagnose willen vragen. 1 op de 5 patiënten die een second opinion wil, durft dat niet tegen de eigen arts te zeggen. In een eerder artikel beschrijven we dat het wel vaak loont, aangezien is gebleken dat er in de helft van de gevallen uiteindelijk een ander advies gegeven wordt.

Tijdens een second opinion

Om alles te halen uit de diagnose van de nieuwe arts kunt u zelf een paar dingen doen. Bereid de afspraak goed voor. Zet de belangrijkste gegevens en uw vragen en wensen op papier. Neem als het mogelijk is iemand mee, die met u mee kan luisteren en denken. 2 horen vaak meer dan 1. Vergelijk het 2e advies met het eerdere advies. Welke arts gebruikt de nieuwste technieken, welke kansen op eventuele complicaties zijn er en welke behandeling geeft het beste herstel?

(Bron: Rijksoverheid, Radar, RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie