Duur 02:00
Gepubliceerd op 14 april 2016

Deel 7: Een second opinion

U kunt over elke behandeling in de gezondheidszorg een second opinion vragen. Dat mag altijd, en je hebt daar geen toestemming voor nodig. Maar het is wel aan te bevelen om er met uw eigen zorgverlener over te praten.

Second Opinion

Het kan voorkomen dat u twijfelt over het advies van een arts, het niet eens bent met een voorgestelde behandeling of niet tevreden bent met een behandeling die u heeft ondergaan. Geef aan dat u graag een andere arts ook een keer naar uw situatie wilt laten kijken. Met de extra informatie die u zo krijgt, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over (het vervolg van) uw behandeling. Degene die een second opinion geeft neemt de behandeling niet over.

Wie?

Uw huisarts kan u verwijzen naar een andere deskundige, maar u kunt ook zelf informeren bij patiëntenverenigingen of uw zorgverzekeraar.

Vergoeding

Een second opinion wordt meestal vergoed door de zorgverzekeraar wanneer er twijfel bestaat over de diagnose of de behandeling bij ernstige ziekten. Hoe vaak u recht heeft op een vergoeding hangt af van uw persoonlijke omstandigheden, overleg dit van tevoren.

U weet nu welke behandeling u wenst, alleen u loopt tegen een probleem aan. U kunt namelijk op een wachtlijst gezet worden. In deel 8 wordt uitgelegd hoe u hiermee om kunt gaan. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer