mondkapje

Waar moet u nog wel een mondkapje dragen?

Het dragen van een mondkapje is vanaf 23 maart 2022 vrijwel nergens meer een verplichting. Toch moet u op sommige plekken nog wel een mondmasker dragen. Waar is dat het geval?

Van advies naar verplichting

Eerst is het een dringend advies, maar vanaf 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en culturele instellingen. In de winkels, theaters en musea hoeven we al een tijdje geen mondkapje meer te dragen, maar ook voor het openbaar vervoer vervalt deze verplichting nu.

Waar moet het mondkapje op?

Hoewel een mondkapje op de meeste plekken dus niet meer nodig is, moet u er soms nog wel eentje op. Op de website van de Rijksoverheid wordt uitgelegd dat dit bijvoorbeeld het geval is op vliegvelden en in vliegtuigen. Op vliegvelden geldt de verplichting alleen zodra u de security bent gepasseerd, maar in het vliegtuig dient u het mondkapje de hele tijd te dragen.

Beheerder bepaald

Ook kan het zijn dat u in bepaalde binnenruimtes nog steeds een mondkapje moet dragen. Of dit noodzakelijk is, wordt niet meer door de overheid bepaald, maar door de beheerders van het pand. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn in ziekenhuizen, andere zorginstellingen, gebedshuizen en buurthuizen. Het kan dus handig zijn om voor de zekerheid een mondkapje mee te nemen als u zo’n plek bezoekt. Bij de test- en priklocaties van de GGD is het sowieso nog de bedoeling dat u er een draagt.

mondkapjes
Lees ook: Wat is het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes?

Boetes

De mondkapjesplicht blijft dus op sommige plekken gehandhaafd. Dat geldt ook voor de boetes die u kunt krijgen als u uw mond en neus niet bedekt terwijl dit wel verplicht is. Dit kost u dan zo’n 95 euro.

Adviezen

Hoewel het op sommige plekken nog nog is om een mondkapje te dragen, hoeft dit dus op verreweg de meeste locaties niet meer. Toch adviseert de overheid het om het op de volgende plekken nog wel te doen:

  • In en rond het openbaar vervoer, trein, tram, bus en veerboot;
  • In touringcars en taxi’s;
  • Op plekken daar het druk is.

Ook mensen die uit thuisisolatie komen wordt aangeraden om de eerste 10 dagen een mondkapje te dragen.

Ernst Kuipers over versoepelingen
Lees ook: De versoepelingen vanaf 23 maart: maatregelen worden adviezen

(Bron: Rijksoverheid, NOS. Foto: ANP)

Geef een reactie