rimpels

Zijn rimpels te voorkomen?

Vroeg of laat krijgt iedereen rimpels. Toch zijn er allerlei crèmes en zalfjes op de markt om rimpelvorming tegen te gaan. Maar wat werkt er nou eigenlijk echt om rimpels te voorkomen?

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels zijn een teken van huidveroudering, om te snappen hoe rimpels ontstaan is het belangrijk om te weten dat er verschillende vormen van huidveroudering bestaan. De eerste is intrinsieke (ofwel inwendige) veroudering. Dit is iets waar iedereen mee te maken krijgt. In het gezicht wordt dit zichtbaar doordat de schelde en het spier- vetweefsel krimpt naarmate u ouder wordt. Het huidoppervlak blijft echter wel gelijk, waardoor u als het ware te veel huid op uw gezicht heeft. Daarnaast wordt de huid in de loop der tijd ook dunner en minder soepel, doordat hoeveelheid collageen, hyaluronzuur en elastine afneemt. Dit alles heeft op den duur rimpels tot gevolg.

Dan bestaat er ook nog extrinsieke (of wel uitwendige) veroudering. Dit zijn invloeden van buitenaf die ervoor zorgen dat de intrinsieke veroudering wordt versneld. Voorbeelden hiervan zijn veel in de zon zitten en roken.

Rimpels minimaliseren

Wilt u uw rimpels minimaliseren? Dan is het dus zaak om vooral op die extrinsieke veroudering te letten. Het proces van intrinsieke veroudering is namelijk niet tegen te gaan, maar wel te vertragen.

Zonnebrandcrème

Niet roken en zonnebrandcrème smeren helpt volgens dermatoloog Tjinta Brinkhuizen het best om rimpels te voorkomen. Tegen televisieprogramma Radar zegt zij dat zonnebrandcrème de beste anti-rimpelcrème is: “De zon is echt de grootste boosdoener als het aankomt op huidveroudering.” Let wel, het gaat hier dan echt om het gebruik an een aparte zonnebrandcrème, toegevoegde SPF in dagcrème of make-up is niet genoeg.

zonnebrandcrème
Lees ook: Zonnebrandcrème beschermt de huid, maar wat zit er eigenlijk in?

Huidverzorging is belangrijk

Ook is een goede huidverzorging behulpzaam bij het jong houden van de huid. Volgens Brinkhuizen kunt u ’s ochtends het best beginnen met een product waar vitamine C in zit, dit helpt onder andere pigmentvlekken tegen te gaan. Gebruik daarnaast ook een voedende dagcrème die uitdroging van de huid voorkomt. Ook zonnebrand is dus belangrijk, in de herfst en winter is factor 15 het minimale en in de lente en zomer kunt u het beste kiezen voor een minimale factor van 30. Gaat u echt zonnen? Dan is het aan te raden om elke 2 uur een nieuw laagje zonnebrandcrème aan te brengen. Om de huidverzorgingsroutine af te maken is het goed om in de avond een product met vitamine A-zuur te gebruiken, dit gaat namelijk rimpels en fijne lijntjes tegen. Gebruik ook ’s avonds weer een voedende crème.

Anti-rimpelproducten

Het klinkt misschien aanlokkelijk om veel verschillende anti-rimpelproducten te gebruiken, maar volgens Brinkhuizen is het belangrijk om niet teveel producten te gebruiken. Dit kan juist voor huisproblemen zorgen. Speciale anti-rimpelcrèmes zijn volgens de dermatoloog vaak sowieso geen aanrader. “De werking van deze crèmes is gebaseerd op het aantrekken van vocht in de huid. Daardoor voelt de huid tijdelijk strakker en ziet deze er ook beter uit. Alleen zijn de rimpels niet daadwerkelijk weg, zodra u de crème een dag niet gebruikt, ziet u huid er weer uit als vanouds.” Het is dus helaas niet mogelijk om uw rimpels weg te smeren met een crème. Wilt u echt van uw rimpels af? Dan zijn cosmetische ingrepen zoals peelings, lasers of microneedlings het enige wat voor meer definitieve resultaten kan zorgen.

(Bron: Radar, Plein.nl, Weleda.nl, dr-Jetskeultee.nl)

Geef een antwoord

Reactie

  1. madeliev says:

    Volgens mij is het vooral genetisch bepaald of je veel of minder rimpels krijgt bij het ouder worden. En daar kun je weinig tegen doen.
    In mijn familie zijn tantes en ooms die al vrij jong veel rimpels kregen, nooit hebben gerookt, weinig [halfbloot] in de zon zaten, want dat deed je heel vroeger niet in tegenstelling tot nu – je ging als man nog gekleed in een pak op vakantie en niet in korte broek met een shirt – en dat geldt ook voor de dames. En is inderdaad allang bewezen dat allerlei crêmes helemaal niet kunnen voorkomen dat je geen rimpels krijgt. Weggegooid geld.