Uw gezicht reinigen? Voorkom deze veelgemaakte fouten

Uw gezicht reinigen is goed voor uw huid. Maar doet u dit niet op de juiste manier, dan kan het ook averechts werken. Om dit te voorkomen hebben wij een aantal veelgemaakte fouten, en tips om het goed te doen, op een rij gezet.

Make-up niet eerst afnemen

Als u make-up draagt, bent u misschien geneigd om alles in 1 keer van uw gezicht te willen wassen. Dit werkt alleen vaak niet goed genoeg. Veel make-up is waterproof tegenwoordig en kan niet zomaar weggespoeld worden. Als u dan in 1 keer alles eraf probeert te wassen blijft er toch wat zweet en vuil onder de bovenste huidlaag zitten. De huid kan dan niet goed gereinigd worden. Een oplossing hiervoor is om de make-up eerst af te nemen met een make-up remover en een zacht watje. Vervolgens kunt u uw huid wassen met lauw water en eventueel een gezichtsreiniger om de laatste resten te verwijderen.

Reinigingsdoekjes gebruiken

Reinigingsdoekjes kunnen handig zijn, zeker wanneer u haast heeft. Voor uw huid zijn ze echter niet heel goed. Bij het gebruik van deze doekjes kunnen er namelijk ook resten van make-up en vuil op uw gezicht blijven zitten. Het is daarom beter om een gezichtsreiniger te gebruiken.

huidcrème
Lees ook: Zijn dure huidcrèmes altijd beter dan goedkope?

Te vaak of te weinig wassen

Het is belangrijk om consistent te zijn met het wassen van uw gezicht. Dit geldt ook voor het aantal keren dat u uw gezicht wast op een dag. De aanbevolen hoeveelheid is 2 keer per dag. In de ochtend helpt het reinigen met dode huidcellen verwijderen. In de avond worden vooral oliën en viezigheid die tijdens de dag zijn opgebouwd eraf gewassen. Deze verstoppen de poriën ook, dus het is aan te raden om zowel ’s ochtends als ’s avonds uw gezicht te wassen.

Als u meer dan 2 keer per dag uw gezicht wast, kan dit ook nadelig zijn. Naast vuil en dode huidcellen zitten er ook natuurlijke vetten op de huid, die er juist voor zorgen dat uw huid gehydrateerd blijft. Door te vaak uw gezicht te wassen worden deze ook verwijderd en kan uw huid uitdrogen.

Handen niet wassen

Uw handen raken gedurende dag allerlei dingen aan. De bacteriën die dan op uw handen terecht komen wilt u niet op uw gezicht overbrengen. Zelfs zonder open wonden of oneffenheden kunnen de bacteriën er namelijk voor zorgen dat uw huid geïrriteerd of ontstoken raakt. Was dus altijd uw handen voor u uw gezicht aanraakt.

bacteriën in het gezicht
Lees ook: Deze bacteriën (en andere organismen) leven op uw gezicht

Te hard reinigen

Door harder te wassen wordt uw gezicht niet schoner. Sterker nog, dit kan ervoor zorgen dat de huid geïrriteerd raakt en oneffenheden verergerd worden. Het reinigingsproduct kan namelijk zelf ook prima zijn werk doen. Als uw huid wel extra aandacht nodig heeft, kunt u altijd kiezen voor een kalmerend gezichtsmasker.

Heet water gebruiken

Er wordt vaak gezegd dat heet water effectief is voor het reinigen en dat het de poriën opent. Toch is lauw water beter voor uw huid. Te heet water droogt uw huid namelijk uit en zorgt voor roodheid. Na het wassen met lauw water kunt u ook uw gezicht naspoelen met wat koud water. Dit helpt de poriën weer samen te trekken, waardoor uw huid beter beschermd is tegen externe invloeden zoals de weersomstandigheden.

Verkeerde producten gebruiken

Niet elk product past bij elke huidtype. De ene huid heeft weer wat anders nodig dan de andere. Probeer daarom om de juiste producten voor uw huid te vinden en gebruiken. Zo kan een hydraterende reinigingsmelk of lotion meer doen voor een droge huid dan een vette huid. Bij een oneffen huid is een ontstekingsremmende reinigingsgel doorgaans weer beter, om de huid zo min mogelijk te irriteren. Het is dus belangrijk om het juiste product voor uw huidsoort uit te kiezen.

(Bron: Flair, Libelle, Marie Claire, dr-jetskeultee.nl. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Elfde says:

  Bron zijn vrouwenbladen. Allemaal onzin. Ik was mijn gezicht als ik make-up heb gebruikt met lauw water en babyzeep. Verder gebruik ik alleen een zachte crème. Ik wordt 80, maar de schatting is altijd dat ik rond de rond de 68 ben.

  Dori Bunschoten says:

  Ook ik was mijn gezicht met lauw water en een milde of baby zeep, mijn hele leven gedaan, ben nu bijna 76 jaar !

  LauraE says:

  Ook ik was ook altijd mijn gezicht met lauw water en babyzeep. Ik ben 50 en doe dit al zeker 25 jaar.