opvliegers

Ziekenhuis onderzoekt mogelijke remedie tegen opvliegers

Het Gelderse Rijnstate ziekenhuis onderzoekt een mogelijke remedie tegen opvliegers. Hierbij blokkeren zij een bepaalde zenuwknoop in de hals, die in verbinding staat met het deel in de hersenen dat opvliegers veroorzaakt bij vrouwen. De behandeling verkeert nog in de testfase, maar laat veelbelovende resultaten zien.

De behandeling

Bij de behandeling wordt er een injectie in de hals gegeven die de zenuwknoop stellatum-ganglion stillegt. Dit kan maximaal 4 keer per jaar. “Door een injectie te geven op deze locatie waardoor de zenuwknoop wordt verdoofd, hebben we in de voorbereidende studie gezien dat bij een groot deel van de vrouwen de opvliegers sterk verminderen”, aldus pijnspecialist Jan Willem Kallewaard van het Rijnstate op de website van het ziekenhuis.

Testfase

Opvliegers zijn een zeer algemeen verschijnsel bij vrouwen die in de overgang komen. Bij ongeveer 20 procent zijn de opvliegers zo frequent en heftig dat ze bijna ondraaglijk zijn en het leven sterk beïnvloeden. Voor deze groep is de nieuwe behandeling bedoeld. Zoals al gezegd, is er op dit moment een test gaande. Deze moet uitwijzen of de behandeling echt zo effectief is als dat de artsen denken. Pas als dit duidelijk is, kan de behandeling op grote schaal worden toegepast.

Zelf meedoen?

Bent of kent u iemand die mee wil doen aan dit het onderzoek van het Rijnstate ziekenhuis? Dan kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts. Deze zorgt ervoor dat u doorverwezen wordt. Het Rijnstate heeft vestigingen in Arnhem, Velp en Zevenaar.

Geef een reactie