zorgwaakhond

Zelf een zorgvraag? De Zorgwaakhond geeft bruikbare tip

In een nieuwe aflevering van De Zorgwaakhond belicht Jan Slagter opnieuw een aantal zorgvraagstukken die dringend antwoord behoeven. Ook geeft hij een bruikbare tip voor iedereen die zelf met een zorgkwestie in de maag zit. 

Deze keer in De Zorgwaakhond

Wanneer zijn zoon niet de zorg krijgt waar hij recht op heeft en het niet meer lukt om tot een goed gesprek te komen, trekt vader Gerard aan de bel bij de redactie van De Zorgwaakhond. Jan Slagter probeert tot een oplossing te komen in deze ingewikkelde zaak. En Jan pakt de zaak aan van de 23-jarige Rowena die op de wachtlijst in de GGZ staat, net als bijna 90.000 anderen. Zo’n 188 dagen moest zij wachten op een intakegesprek bij de instelling en nog steeds is de behandeling niet gestart. Jan zoekt de partijen op en luidt de noodklok.

Heeft u hulp nodig?

Heeft u zelf een zorgvraag? Dan kunt u aankloppen bij een onafhankelijk cliëntondersteuner.  Deze helpt u bij het verkrijgen van de zorg en ondersteuning waar u recht op hebt. Zij worden gratis aangeboden door gemeenten. Als u vragen heeft over de WMO of Jeugdzorg en een onafhankelijke cliëntondersteuner nodig heeft, meldt u zich bij de gemeente.  Gaat het om vragen over de WLZ, dan kunt u een onafhankelijk cliëntondersteuner aanvragen bij het zorgkantoor. Voor meer informatie kijkt u op de website van de stichting onafhankelijke cliëntondersteuners bcmb.nl.

De Zorgwaakhond is op 16 april 2019 om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Een groot aantal misstanden zijn het gevolg van de kabinet (VVD beleid) richtlijnen. Er zijn in de zorgsector veel (markt vreemde) managers aangesteld (tegen fabelachtige salarissen) met de opdracht, deze sector kapot te maken. Dit beleid is eerder toegepast bij de woningbouwverenigingen. En we hebben allemaal kunnen ervaren dat dit geleid heeft tot escapades in die sector, met belachelijk hoge salarissen (van tonnen per jaar) en het achterwege blijven van onderhoud. De opdracht leek wel: “Zorg dat alle financiele reserves verdampen en verhoog de huren maximaal”. Denk hierbij aan manager Erik Staal (uit een bankiersfamilie) in Rotterdam, die 2 miljard uit de kas van een woningbouwvereniging laat verdwijnen en alle huren fabelachtig verhoogd heeft. Het is overigens totaal ziek, dat een woningbouwvereniging 2 miljard in kas heeft en woningen onvoldoende onderhoud kregen. Ditzelfde beleid is losgelaten op de zorginstellingen, met de bedoeling, ook deze sector kapt te maken.

    Dus ook hier het advies: Waarom wordt die, onvoldoende functionerende, manager niet onmiddellijk ontslagen? … Wat ook zou helpen bij dergelijk misstanden, die samengevat kunnen worden als “een misdaad tegen de menselijkheid”, zou een gevangenisstraf zijn. Ook geldboetes zouden een passende sanctie zijn tegen dergelijk misdaden. Het lijkt erop dat dierenmishandeling zwaarder gestraft wordt als mensenmishandeling. Hoe is het mogelijk dat justitie niet ingrijpt tegen dergelijk mishandelingen van een groep die zich niet, of onvoldoende, verdedigen kan. Ik krijg de neiging om dergelijke figuren een pak slaag te geven. Overheid, verzaak je plicht niet en grijp in!

    ytsje says:

    Ik kijk graag naar dit programma omdat ik er zelf wijzer van wordt goed gedaan Jan je komt op voor de kwetsbare mens en dat is heel goed van jou. Zelf heb ik MS en moet altijd voor mijzelf opkomen dat is niet altijd makkelijk want naar het wmo toe moet ik mij goed weren om te komen waar ik wil en moet komen om beter te kunnen functioneren.

    Corrie Mantelzorg says:

    Heel herkenbaar het verhaal van de ouders met hun gehandicapte zoon. Een zorginstelling waarmee je afspraken maakt en de instelling die deze afspraken niet nakomt. Heel goed dat MAX hier aandacht voor vraagt.