MAX Mini College

Nieuw: MAX Minicollege met Erik Scherder

Hoe werken de hersenen? Dat maakt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder iedereen duidelijk in MAX Minicollege, 20 colleges van ongeveer 15 minuten. Erik heeft het in de toegankelijke colleges onder meer over ouder worden, opwinding, de zintuigen en pijn. 

Meest ingewikkelde orgaan

De hersenen zijn verreweg het meest ingewikkelde orgaan in het menselijk lichaam, ze vervullen ontzettend veel functies. Ze coördineren zintuigelijke waarnemingen, zoals voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Verder zijn ze bepalend voor het gedrag en het maken van diverse lichaamsbewegingen. We kunnen onder meer denken, lezen en schrijven, met behulp van en dankzij de hersenen.

Praktische tips en begrijpelijke uitleg

In 20 minicolleges weidt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit over de werking van de hersenen. Speciaal voor vrijwilligers, verzorgenden en verpleegkundigen die werken met ouderen met en zonder dementie én andere geïnteresseerden. Met praktische tips en begrijpelijke uitleg leert de kijker alles over het meest ingewikkelde orgaan in het menselijk lichaam. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van het ouder worden, hoe krijg je de hersenschors zo goed mogelijk aan de gang en hoe zit het met slapen en de hersenen? Deze en meer onderwerpen worden, aan de hand van alledaagse voorbeelden, behandeld in korte afleveringen van 15 minuten.

Eerste minicollege

In de eerste minicollege laat hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zien dat tijdens het ouder worden de hersengebieden en de verbindingen ertussen wat achteruitgaan. Bij dementie gebeurt dit in versterkte mate, maar zowel bij veroudering als bij dementie zijn er ook compensatiemogelijkheden. Het kan zijn dat er in de uitzending woorden worden gebruikt die u niet direct herkent. Om te verduidelijken wat deze betekenen heeft Erik Scherder een begrippenlijst opgesteld.

MAX Minicollege is vanaf woensdag 3 april 2019 elke woensdag en vrijdag rond 16.35 uur te zien op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (5)

  JaapW says:

  Beste MAX,

  Ik geniet met volle teugen van MAX Minicollege! De manier ook waarop Erik Scherder het presenteert brengt veel enthousiasme over!
  Graag zou ik er ook wat aan overhouden in de vorm van een boek of zo. Aangezien je niet alles onthoudt van wat je ziet heb je dan de gelegenheid om datgene wat aan de orde is gekomen nog eens rustig na te lezen of na te slaan.
  Misschien bestaat zoiets al, anders doe ik het u als suggestie graag aan de hand.

  Met belangstelling zie ik uw reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

  Jaap Wilmer

   MAX Vandaag says:

   Beste JaapW, bedankt voor uw reactie. Voor uw vraag en suggestie verwijzen wij u graag door naar de publieksservice van MAX. U vindt de contactgegevens via https://www.maxvandaag.nl/contact/

  Stichting Adviespunt Letselschadeslachtoffers says:

  Geachte MAX,

  Met veel plezier en verbazing kijken wij naar MAX Minicollege met prof. Erik Scherder over de kennis van de hersenen, maar bij welke neuroloog (met deze kennis van zaken) kunnen onze letselschadeslachtoffers met opgelopen hersenletsel (NAH) terecht in Nederland om hun causaal verband rond te krijgen ?!!

  Met causaal verband wordt bedoeld dat een gebeurtenis het directe gevolg is van een andere gebeurtenis(oorzaak en gevolg). Men noemt dit causaliteit.

  Schade komt enkel voor vergoeding in aanmerking als deze in zodanig verband staat met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid van de schuldenaar berust (hetzij een wanprestatie, hetzij een onrechtmatige daad), dat de schade aan de schuldenaar als een gevolg van deze gebeurtenis kan worden toegerekend.

  tvangessel says:

  In het Max blad van vorige week stond een artikel over Dislexsy. ik wil dat programma volgen maar ik kan het nergens vinden in het Programmablad. Volgens de site moet het op woensdag en op vrijdag rond 16:30 worden uitgezonden. Is het Maxblad niet actueel of kijk ik verkeerd. Groet T van Gessel Gouda

  Willem81 says:

  Beste Max,

  Ik vind het een leuk idee om zo’n mysterieus en boeiend onderwerp als ons brein als terugkerend thema te kiezen voor een MAX TV-programma. De opzet van een mini-college is ook leuk en prikkelend, maar de uitvoering door de presentator begrijp ik niet helemaal. Af en toe is het te Popi-Jopi, dat hoeft voor mij niet. Wat meer rust geeft denk ik een betere overdracht.

  Ook bevat de inhoud nogal wat feitelijke onjuistheden. Je kan dat de presentator niet aanrekenen, want het is geen arts of medicus. Maar wel hoogleraar neuropsychologie en ik ben er van overtuigd dat wanneer hij een goede redactionele-inhoudelijke ondersteuning krijgt van bijvoorbeeld een neuroloog, neurobioloog, neuroanatoom of neurofysioloog het programma nog beter zou kunnen worden.

  ik kijk een naar uit!