Multiple sclerose, Nationaal MS Fonds

Wereld MS Dag: de meest invaliderende ziekte onder jongeren

Maandag 30 mei 2022, op Wereld MS dag, staat de uitzending Tijd voor MAX in het teken van Multiple sclerose. In Nederland hebben 25.000 mensen met deze ziekte te maken en dat aantal stijgt iedere dag. Het is de meest invaliderende ziekte onder jongeren. Te gast zijn onder anderen Ben Cramer met zijn dochter Shanna. Zij kreeg de diagnose MS toen ze 33 jaar was. Prof. dr. Jeroen Geurts staat aan de wieg van een veelbelovend onderzoek om de oorzaak van MS te achterhalen, ook hij is te gast.

Er zijn 25.000 mensen met MS in Nederland. Met 25.000 verschillende gezichten. MS kan elk moment toeslaan. Bij iedereen. Zolang er geen oplossing voor MS is, strijdt het Nationaal MS Fonds door. En dat kan niet zonder uw steun. Bel 0800-1125 (gratis) of doneer via de website

Auto-immuunziekte

Multiple sclerose is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Wanneer dat gebeurt is niet te voorspellen. Dat maakt MS een zenuwslopende ziekte. Mensen met MS weten nooit wanneer de klachten toeslaan of van welke symptomen ze last gaan krijgen. De ziekte kan veroorzaken dat men plotseling het zicht of de spraak verliest of dat de ledematen uitvallen. De eerste symptomen ontstaan meestal wanneer iemand tussen de 20 en 40 jaar oud is.

Onzekere toekomst

De toekomst voor mensen met MS is uitermate onzeker. Zolang niet bekend is waardoor MS ontstaat en hoe we het op kunnen lossen, wordt het centraal zenuwstelsel bij mensen met de ziekte MS onherstelbaar beschadigd. Prof. dr. Jeroen Geurts deed, samen met zijn collega Antonio Luchicchi, een ontdekking die zomaar een doorbraak kan betekenen in het vinden van de oorzaak van MS. Geurts: “Pas als je de oorzaak te pakken hebt, kun je echt iets doen aan de oplossing van de ziekte. We hebben een nieuwe weg gevonden naar het ontstaan van MS en ik denk dat die heel vruchtbaar is.” Lees meer over het onderzoek op de site van het MS Fonds.

Verhalen over Multiple sclerose in Tijd voor MAX

In Tijd voor MAX het verhaal van Vera (21). Zij is pas 17 jaar als ze na een oogzenuwontsteking de diagnose MS krijgt. Haar zicht gaat langzaam achteruit, ze heeft blaasproblemen en is snel vermoeid. Elke maand krijgt ze via een infuus medicijnen toegediend om haar ziekte af te remmen. Gelukkig staat Vera positief in het leven. Ze bakt de meest geweldige taarten op bestelling. Wat de toekomst zal brengen, weet Vera niet, maar ze laat zich door niets of niemand tegenhouden.

Ook Benno (47) is een vechter. Bij hem beginnen de symptomen met uitval in zijn armen en rechterbeen. Hij verliest ook zijn evenwicht, waardoor hij eerst met een wandelstok en later met een rollator moest lopen. Inmiddels is hij afhankelijk van een rolstoel. “Je moet steeds een nieuwe achteruitgang accepteren en bijschakelen. Je bent constant in een rouwproces, omdat je iets niet meer kan.” aldus Benno.

Over Nationaal MS Fonds

De toekomstdroom van het Nationaal MS Fonds is een wereld zonder MS. Onderzoekers weten steeds meer over MS, maar ze weten nog niet waardoor MS wordt veroorzaakt en hoe het ontstaat. Daarom investeert het Nationaal MS Fonds in innovatief wetenschappelijk onderzoek om de oorzaak van MS te achterhalen. Tot die tijd wil het MS Fonds de zorg voor mensen met MS én de kwaliteit van leven met mensen met MS verbeteren.

Er zijn 25.000 mensen met MS in Nederland. Met 25.000 verschillende gezichten. MS kan elk moment toeslaan. Bij iedereen. Zolang er geen oplossing voor MS is, strijdt het Nationaal MS Fonds door. En dat kan niet zonder uw steun. Bel 0800-1125 (gratis) of doneer via de website

Tijd voor MAX in het teken van Multiple sclerose is te zien op maandag 30 mei 2022 om 17.10 uur op NPO 1. 

(De uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal MS Fonds. )

Geef een antwoord