Kevin en gezin voor het MS Fonds

Op Wereld MS dag samen sterk tegen MS!

In Nederland hebben 25.000 mensen met Multiple Sclerose te maken en dat aantal stijgt elke dag. Het is de meest invaliderende ziekte onder jongeren. De toekomst van mensen met de ziekte is onzeker, meer onderzoek is nodig. Want de toekomstdroom van het Nationaal MS Fonds is een wereld zonder MS. Op Wereld MS dag, dinsdag 30 mei 2023, staat Tijd voor MAX daarom in het teken van Multiple Sclerose. 

Auto-immuunziekte

Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Wanneer dat gebeurt is niet te voorspellen. Dat maakt MS een zenuwslopende ziekte. Mensen met MS weten nooit wanneer de klachten toeslaan of van welke symptomen ze last gaan krijgen. Het kan betekenen dat ze plotseling hun zicht of spraak verliezen, last krijgen van uitvalsverschijnselen in hun ledematen of ze kunnen plots in een rolstoel terechtkomen. De eerste symptomen ontstaan meestal wanneer iemand tussen de 20 en 40 jaar oud is.

“De angst blijft altijd”

In Tijd voor MAX onder andere het verhaal van Kevin (30). Hij is 27 jaar als het leven hem toelacht: hij heeft net een nieuwe baan, een huis gekocht en zijn vrouw is zwanger van hun 2e kind. Al zijn dromen komen op losse schroeven te staan als Kevin last krijgt van een stekende pijn in zijn linkeroog en de diagnose MS krijgt. Het verandert zijn leven drastisch. De oogzenuwen van allebei zijn ogen zijn inmiddels beschadigd, waardoor hij zo goed als niets meer ziet. En ook zijn lichaam laat hem regelmatig in de steek. “Ik geniet van wat er kan en wat er lukt op een dag. Maar de angst blijft altijd, je weet nooit hoe je ‘s ochtends wakker wordt,”, aldus Kevin. Ondanks alles blijft hij positief. Zijn gezin en intensief sporten houden hem op de been.

Naast het verhaal van Kevin is onder anderen Andries Knevel te gast in Tijd voor MAX. Hij groeide op met een vader met MS en droeg daardoor al jong verantwoordelijkheid voor het gezin. Ook te gast zijn Rianne Wisgerhof, directeur van het Nationaal MS Fonds, neuroloog en onderzoeker Joost Smolders en singer-songwriter Ed Struijlaart. Hij verloor zijn neef aan de gevolgen van MS en treedt op.

Veelbelovend onderzoek

De toekomst voor mensen met MS is uitermate onzeker. Zolang niet bekend is waardoor het ontstaat en hoe we het op kunnen lossen, wordt het centraal zenuwstelsel bij mensen met de ziekte MS meer en meer onherstelbaar beschadigd. Volgens onderzoeker en neuroloog Joost Smolders gaan de ontwikkelingen in het onderzoek naar MS snel. In zijn ErasMS Centrum in Rotterdam doen ze veelbelovend onderzoek naar het ontstaan van de ziekte. “We zijn de afgelopen jaren heel veel te weten gekomen over het afweersysteem in de hersenen. Die moeten we nu vertalen naar gerichte behandelingen voor de mensen met MS”, aldus Smolders.

Over Nationaal MS Fonds

De toekomstdroom van het Nationaal MS Fonds is een wereld zonder MS. Onderzoekers weten steeds meer over MS, maar nog niet waardoor het wordt veroorzaakt en hoe het ontstaat. Daarom investeert het Nationaal MS Fonds in innovatief wetenschappelijk onderzoek om de oorzaak te achterhalen. Tot die tijd willen ze behandelingen tegen MS én de kwaliteit van leven van mensen met MS verbeteren.

MS kan elk moment toeslaan. Bij iedereen. Zolang er geen oplossing voor MS is, strijdt het Nationaal MS Fonds door voor een beter leven voor mensen met MS. Hun toekomstdroom is een wereld zonder MS. Dat kan niet zonder uw steun. Word donateur. Bel 0800 –  1125 (gratis) of doneer online

(Foto: © Nationaal MS Fonds)

Geef een reactie