levertumoren

Wegsnijden lijkt niet meer de enige optie bij levertumoren

Uitzaaiingen van dikkedarm- en endeldarmkanker die zich nestelen in de lever, hoeven niet altijd weggesneden te worden. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum uit Amsterdam hebben ontdekt dat verhitten mogelijk net zo goed werkt.

Nieuwe behandeling

Dit is een mogelijke doorbraak in de behandeling van deze vorm van kanker, want operaties aan uitzaaiingen in de lever zijn niet makkelijk. De kans op complicaties is groot en de patiënt kan zelfs overlijden. Door het verhitten van de levertumor, wordt de kans hierop veel kleiner. Dit omdat snijden in het lichaam niet meer nodig is, want het verhitten van de tumor gebeurd door middel van 1 enkele naald die door de huid wordt geprikt.

Onderzoek

De komende tijd gaan de 2 onderzoekers die de methode hebben ontwikkeld zowel het verhitten als het opereren toepassen op patiënten met leveruitzaaiingen. Zij hopen hiermee te kunnen vaststellen dat het verhitten van levertumoren minstens zo goed werkt. Alleen als dit aangetoond wordt, kan het een gangbare behandeling worden.

Deelname aan het onderzoek

Dikkedarm – en endeldarmkanker is een veel voorkomende kankersoort. Ongeveer 50 procent van alle mensen die het heeft, krijgt uitzaaiingen in de lever. Bent of kent u iemand die dit heeft en graag mee wil doen aan de studie van het VU? Dan adviseert dit ziekenhuis om dit te bespreken met de behandelend arts. Deze kan zorgen voor een mogelijke verwijzing.

(Bron: VU Medisch centrum, nu.nl, ANP)

Geef een reactie