urine

Kanker ontdekken aan de hand van urine: het is straks mogelijk

Kanker in een zeer vroeg stadium diagnosticeren aan de hand van een urinetest: volgens de Nederlandse kankerspecialist Bob Pinedo is dit binnen enkele jaren mogelijk. Hij werkt momenteel samen met het VU Medisch Centrum en de Universiteit Twente aan de ontwikkeling van deze methode.

Levensreddende methode

Volgens Pinedo zorgt deze speciale urinetest ervoor dat er eerder ingrepen kan worden, waardoor de ziekte veel minder schade aan het lichaam kan veroorzaken. Volgens de oncoloog, die de grondlegger van het VU Cancer Center Amsterdam is, kan de nieuwe methode levens redden. Dit omdat er door de vroege signalering minder mensen met uitzaaiingen zullen zijn, waardoor alleen primaire tumor behandeld hoeft te worden. Dat is niet alleen fijn voor de patiënt, het drukt ook minder op de begroting, want de ziekte in een vroeg stadium behandelen is goedkoper.

Minder operaties mogelijk

Deze methode, in combinatie met de steeds verbeterende behandelopties voor verschillende soort kanker, kunnen er volgens Pinedo in de toekomst zelfs voor zorgen dat er minder kankerpatiënten geopereerd hoeven te worden. Wanneer ‘in de toekomst’ precies is, is nog onduidelijk. Wel is al zeker dat de urinetest 15 verschillende soorten kanker van elkaar kan onderscheiden.

(Bron: De Telegraaf, ANP)

Geef een reactie