gezond verstand

Gezond Verstand: appelazijn en sambal

In het programma Gezond Verstand presenteren kandidaten uit het hele land hun originele huis-, tuin- en keukenremedies tegen uiteenlopende kwalen aan een panel van 3 artsen. De deelnemers geloven heilig in de geneeskracht van hun eigen middeltjes. Maar werken ze ook echt? 

Helpt sambal tegen wintertenen? Is appelazijn de remedie tegen psoriasis? Is het oosterse wonderdrankje van onder andere gember, rode peper en knoflook de oplossing voor bijholteontsteking? En wie heeft dé tip tegen een kater na het kerstdiner? Het artsenpanel, Jacqui van Kemenade (huisarts), Asaf Senft (KNO arts) en Prem Sukul (SEH arts), buigt zich over de remedies. Nieuwsgierig wie de artsen zijn? Ze stellen zich graag aan u voor!

Appelazijn tegen psoriasis

Om de jeuk en de schilfering van psoriasis te verminderen helpt volgens Roy een bad met appelazijn. Dit heeft u nodig:

 • 240 milliliter biologische appelazijn
 • een thermometer
 • een maatbeker

Giet de azijn in het ligbad. Laat vervolgens het bad vollopen met water. Het water moet niet warmer zijn dan 39 graden. Is het bad warmer dan 39 graden, dan kan het de huid uitdrogen en beschadigen. Is het bad vol, ga er dan 20 minuten in liggen. Spoel na het badderen uw lichaam af met water om de geur van de appelazijn te verwijderen. Volgens Roy is het raadzaam deze remedie om de dag uit te voeren om uitdroging van de huid te voorkomen.

Sambal tegen wintertenen

Met het aanbreken van het winterseizoen krijgen sommige mensen weer last van wintertenen en -vingers. Erg vervelend. Lianne heeft een tip om de pijn tegen te gaan. Zij gebruikt sambal tegen haar wintertenen. Dit heeft u nodig:

 • Surinaamse sambal
 • wollen sokken

Ze gaat als volgt te werk: 2 weken lang smeert Lianne elke avond voor het slapen gaan haar voeten in met Surinaamse sambal. Ze gebruikt een theelepel sambal en wrijft er haar voeten goed mee in en doet er sokken over aan. De volgende ochtend trekt Lianne haar sokken uit, spoelt de sambal van haar voeten en trekt nieuwe sokken aan. Na 2 weken smeren waren haar wintertenen verdwenen.

Het recept voor de honing/kaneel thee is heel eenvoudig: elke ochtend een kopje lauw water met een halve theelepel kaneel en een theelepel honing. Even doorroeren en drinken op een nuchtere maag.

Middel tegen bijholteontsteking

Het middel tegen de bijholteontsteking kon niet worden getest. Er zitten te veel ingrediënten in waardoor het niet goed te testen is welk ingrediënt, of een combinatie daarvan, eventueel een positieve invloed heeft op de sinusitis. Omdat het niet getest is, en we dus ook niet weten of het veilig is om te gebruiken, wordt het recept van dit middel niet gepubliceerd.

De wintereditie van Gezond Verstand is te zien op 20 december 2017 om 22.15 uur op NPO 1.

 

Geef een reactie

Reacties (21)

  Vledder42 says:

  Wat is de verhouding tussen appelazijn en één liter water? 240 ml op een hele bad is een ruime omschrijving want niet alle baden hebben dezelfde inhoud.

  woort080 says:

  Vanavond de uitzending: Gezond verstand gezien en wat voor mij interessand was: Is het oosterse wonderdrankje van onder andere gember, rode peper en knoflook de oplossing voor bijholteontsteking?
  Helaas heb ik niet meegekregen wat er allemaal in zat en de hoeveelheden.

   Owlet says:

   Ik heb het meteen opgeschreven, alleen de hoeveelheden weet ik niet precies.
   -geelwortel
   -gember
   -Spaanse peper
   -appelazijn
   -knoflook
   -ui
   -kraanwater
   Ik hoop dat u er wat aan hebt, ik geloof dat u met een theelepel gember, 1 tlp. geelwortel,1 teentje knoflook, stukje 1 cm.
   Spaanse rode peper, klein 1/2 uitje, scheut appelazijn een heel eind komt. Ik vond dit een van de
   beste remedies tegen bijholteontstekingsklachten. Anders zal de redactie het recept misschien
   hebben als de hoeveelheden niet precies kloppen. Veel succes met het brouwen van dit Oosterse
   drankje.

  Karlein says:

  Brandwonden; ik had een vriendin die geneeskunde studeerde en een stage in Egypte deed. Waar zij was,was niet altijd koud stromend water voorhanden ,maar iedereen had in de tuin een grote Aloë Vera plant voor brandwonden. Zij bracht die tip mee terug en gaf mij een Aloë plant toen ik een oventje kocht (ze kent me goed 😉 ) En ik zweer nu bij de Aloë want het brandgevoel en pijn houden veel sneller op dan bij water en de huid geneest prachtig. Ik breek dan een klein stukje blad af ,die snijd ik open (wat ik niet gebruik gaat in de koelkast) en dan zie je de gel. ik doe het stukje blad met de gelkant op het wondje op plekje en doe er dan een pleistertje om . Ook als ik zomers verbrand ben door de zon helpt het heel goed.

  Karlein says:

  jammer dat de artsen niet even verder hebben gezocht op de (gefermenteerde) umeboshipruim. Dit is al heel lang een medicinaal product uit de macrobiotische keuken en heeft ontgiftende eigenschappen en is bij uitstek geschikt voor een kater of na de feestdagen ,met alle vette en overvloedige maaltijden. Aanbevolen om het te gebruiken,ook zonder kater erg gezond !

  Mathildi says:

  Wie heeft het recept voor het sinusitisdrankje?

  Isolde01 says:

  Hallo, het recept voor mijn drank kun je uitgebreid vinden wanneer je eerst googeld hebt op: natuurlijk antibioticum en daarna ga je naar de site: worldunity.me
  Daar staat de drank goed beschreven met alles wat je erover zou willen weten.
  Zoals gezegd in het programma, het helpt mij fantastisch!
  Veel succes met het maken. Mierikswortel haal ik bij de groenteman, curcuma bij de ecowinkel, de rest is te verkrijgen in de supermarkt.
  Veel succes ermee!
  Groet van Isolde

   AlxbijMAX says:

   ???

   Magdalena18 says:

   Hallo Isolde,

   Blij met dit recept. Ik wil het meteen proberen. Moet ik echt 14 dagen wachten voordat ik de tonic kan gebruiken?

  JohannaH says:

  Ook ik ben geïnteresseerd in het precieze recept tegen holteontsteking.
  Bovendien zou ik graag het recept nalezen tegen brandend maagzuur: 1/2 theelepel kaneel en wat honing in heet water?
  Max, kunnen jullie s.v.p. alle tips weergeven ? Dat zou fijn zijn.

   MAX Vandaag says:

   Beste JohannaH, bedankt voor uw reactie. Het recept voor de honing/kaneel thee stond al wel hierboven (elke ochtend een kopje lauw water met een halve theelepel kaneel en een theelepel honing. Even doorroeren en drinken op een nuchtere maag.) Het middel tegen de bijholteontsteking kon niet worden getest. Er zitten te veel ingrediënten in waardoor het niet goed te testen is welk ingrediënt, of een combinatie daarvan, eventueel een positieve invloed heeft op de sinusitis. Omdat het niet getest is en we dus ook niet weten of het veilig is om te gebruiken, wordt het recept van dit middel niet gepubliceerd.

  Bloeme says:

  Aardappel – brandwonden
  Aardappel plakjes hielpen uitstekend tegen mijn brandwonden!
  Ik had ’s avonds een gloeiend hete verzilverde deksel vastgepakt. Meteen hand onder de kraan gedaan. De hele binnenkant van mijn hand (de hele palm en vingers) was een hele grote blaar en dus helemaal opgezet. Daarna meteen aardappelschijfjes erop gelegd, die vrijwel meteen uitdroogden. Steeds verwisseld met verse aardappelschijfjes totdat ze niet meer uitdroogden. Geslapen met aardappelschijfjes en verband eromheen. De volgende dag zag mijn hand er weer helemaal gewoon uit, niets aan de hand.

  Gerv says:

  Appelazijn tegen psoriasis
  Wat moet je doen als je geen bad hebt en de psoriasis op je hoofd zit?

  Isolde01 says:

  Even een reactie op “Middel tegen bijholteontsteking”: er is getest of het drankje veilig gebruikt kan worden en het antwoord is: ja! De zuurgraad van het drankje is niet tè hoog, zodat het met kleine hoeveelheden (3 eetlepels per keer) goed te gebruiken is.
  Mijn KNO arts heeft gezegd dat een collega van haar onderzoek heeft gedaan naar de genezende werking van rode peper op de slijmvliezen. En ja die genezende werking heeft rode peper.
  Dat heb ik ook verteld, alleen dat gedeelte is helaas uit de uitzending geknipt.
  Er is ook gezegd dat al de ingrediënten een anti bacteriële werking hebben.

   SannieSan says:

   Beste Isolde01,

   Ook ik vraag me hetzelfde af als HHarry18, ik ben erg nieuwsgierig naar het antwoord.
   Toevallig heb ik dit recept een hele tijd geleden voorbij zien komen, maar mijn gedachten waren toen: oh, weer de zoveelste kul. Maar nu ik jouw verhaal hoorde wil ik dit ook uitproberen. Mijn boodschappen liggen al klaar op het aanrecht. Wat zijn jouw precieze maten op z’n nederlands, ipv de cups ? Groetjes, Sandra.

  HHarry18 says:

  Hallo Isolde01,
  Was buitengewoon geïnteresseerd in uw oplossing voor o.a. bijholte ontstekingen. Ben naar de betreffende website gegaan en heb het recept gedownload. Nu zit ik alleen nog met de juiste maten. Mason jars zijn er in verschillende afmetingen. Ik dacht dat de Mason jar in de afbeelding 32 oz oftewel 1 liter was. Ik heb een weckfles van 1 liter dus heb ik geprobeerd het mengsel daarin te maken. Met alle ingrediënten kom ik maar op ong. 1 kwart hoogte van de fles. Voor 1/4 cup heb ik volgens de conversietabel 4 eetlepels genomen. Als ik er nu 700 ml appelazijn zou bijdoen heeft de azijn de overhand, ik heb 375 ml genomen. Heeft u nog tips? Alvast bedankt en fijne feestdagen. HHarry18

   Isolde01 says:

   Hallo Harry en Sandra,
   Ik gebruik een weckpot ipv Mason jar (kan allebei) de inhoud van de pot is 1 liter.
   Ik gebruik voor het afmeten van ui, knofllook en gember een gewone koffiekop en vul het voor ongeveer 1/3 ( ik denk inderdaad dat dat ongeveer 4 eetlepels is)
   Het klopt dat de pot dan voor ongeveer een kwart gevuld is. De hoeveelheid appelazijn is bij mij zo’n 700 ml.
   Verder eet ik altijd eerst iets voordat ik de drank inneem, lijkt me beter voor je maag. En ik gebruik een rietje om te drinken.
   Succes! Ik hoop dat het helpt.

  Andre-1159 says:

  hallo Isolde01
  ik vind je recept om bijholte ontsteking te bestrijden zeer interessant zelf heb ik al ruim 25 jaar dit soort problemen, over jou recept heb ik een vraag want ik zag het recept op de website die je op gaf en merkte dat daar de hoeveelheden afwijkt van die van jou zoals bv de droge producten moeten totaal 2/3 zijn en bij jou is dat 1/4 dus 25 % i.p.v. 66 % dus jij gebruikt meer appelazijn dan in het originele recept of heb ik dat verkeerd begrepen, en begreep ik het goed dat het voldoende is om elke dag 3 eetlepels van deze tonic op te drinken of moet je in het begin daar meer van drinken, ik vraag dit want ik ben blij om eindelijk een oplossing te vinden voor mijn kno probleem dus als dit de oplossing is spring ik zogezegd een gat in de lucht van blijdschap dus alvast bedankt voor het delen van jou recept.

  Isolde01 says:

  Hallo Andre,
  Ja, inderdaad kunnen de hoeveelheden afwijken. Een 1/4 kopje is natuurlijk ook geen vaste maat, dus soms is het bij mij iets meer of minder. Knoflook is meestal een flinke bol.. De appelazijn is wel zo’n 700 ml.
  De droge ingredienten zijn meer 1/3 dan 1/4 in de weckpot, zo zie je dat het ongeveer is. Ik denk dat dat niet erg is. Wat betreft het gebruik: ik zou eerst 2 of 3 eetlepels nemen en afwachten of je er iets van merkt.
  Als ik veel klachten heb, gebruik ik 3 tot 5 maal daags 3 eetlepels, weinig klachten dan 1 of 2 maal daags 2 eetlepels. Je moet gaan voelen wat voor jou het beste werkt. Ik eet altijd eerst voordat ik de drank neem, dus niet op een lege maag innemen. Succes ermee!

   SannieSan says:

   Hoi Isolde,

   Inmiddels heb ik het drankje klaar en kon ik er direct gebruik van maken op dag 1 dat ik griep kreeg ! (heel toevallig) Ben inmiddels 5 dagen en 72 uur slaap verder en enorm opgeknapt al. Is dat snel ?
   Maar nu komt mijn vraag: het stinkt enorm uit je mond zei mn schoondochter…ze rook me al van 1 meter afstand. Heb jij dat ook en hoe leef jij ermee als je het dagelijks gebruikt ? :-)) Lopen de mensen niet met een boog om je heen ? Op welke tijdstippen neem je een lepeltje in ? Ben hier erg benieuwd naar ! Groetjes, Sandra.

  bos001 says:

  Ik heb het middel tegen bijholte-ontsteking, volgens recept, gemaakt en neem het nu 1 week in. Elke dag 2 keer 1/5 borrelglaasje. Het is ontzettend vies en wel zodanig dat ik er daarna plm. 2 uur een beetje misselijk van ben maar….. ik heb het er voor over!
  Ik merk er nog niets van en weet ook niet hoe lang je het moet nemen voordat je iets zou kunnen merken. Wie weet raad?