Wat is oogmigraine en waar wordt het door veroorzaakt?

Migraine is bijzonder vervelend, u ondervindt hier veel hoofdpijn van. Oogmigraine daarentegen doet in principe geen pijn, maar kan ook erg vervelend zijn. Wij vertellen u wat de symptomen zijn en waar deze vorm van migraine door veroorzaakt kan worden.

Wat is oogmigraine?

Een oogmigraine-aanval houdt over het algemeen maximaal een uur aan en kan in één of allebei de ogen optreden. In de meeste gevallen treedt er tijdens zo’n aanval geen hoofdpijn op. Wel zorgt oogmigraine, zoals de naam al doet vermoeden, voor oogklachten. Veelvoorkomende klachten zijn dan ook zwarte vlekken of strepen en andere hoekige vormen in het gezichtsveld, lichtflitsen zien en een verminderd gezichtsvermogen. Maar ook moeite hebben met praten, een misselijk gevoel, tintelende armen en benen en een zoemend geluid horen zijn symptomen die veroorzaakt worden door oogmigraine.

Waarschuwingssignaal

In veel gevallen gaat oogmigraine vooraf aan een gewone migraine-aanval. Het is dus een soort waarschuwingssignaal. Dit is echter niet altijd het geval; sommige mensen hebben ook last van op zichzelf staande oogmigraine-aanvallen.

Oorzaken

Oogmigraine kan allerlei oorzaken hebben. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor u op een rijtje gezet.

 • Stress
 • Roken
 • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals cafeïne en alcohol
 • Negatieve emoties
 • Vermoeidheid
 • Lange tijd gefocust naar een beeldscherm of boek kijken
 • Lichamelijke inspanning

Vaker bij vrouwen

Verder komt oogmigraine over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat vrouwen, wanneer zij de pil gebruiken, een hoger oestrogeengehalte hebben. Dit hogere oestrogeengehalte kan zorgen voor hormoonschommelingen. Die schommelingen verhogen de kans op een oogmigraine-aanval.

Hoe komt u ervan af?

Er bestaat geen medicijn tegen oogmigraine, maar op veel zaken die oogmigraine veroorzaken heeft u zelf wel invloed. Het beste is dan ook om de oorzaken van oogmigraine aan te pakken. Zo kunt u bijvoorbeeld minder lang naar een beeldscherm staren of minder cafeïne nuttigen wanneer u last heeft van oogmigraine. Als de klachten aanhouden is het raadzaam om deze met uw huisarts te bespreken.

(Bron: Gezondheidsplein.nl, Margriet)

 

Geef een reactie

Reacties (10)

 1. Jantien123 says:

  Ik heb al jaren last van oogmigraine. Wanneer ik bij de eerste verschijnselen 2 apc tabletjes inneem en een paar minuten rust neem merk ik dat de verschijnselen snel over zijn. Ik hou dan nog even een beetje een zwaar gevoel in mijn hoofd, maar kan wel weer normaal zien. (Even oefenen om die eerste verschijnselen te leren herkennen)

 2. Bluebelle says:

  Wat is het allemaal toevallig in deze wereld. Enige weken geleden kreeg ik , na later bleek, last van oogmigraine. Nog nooit van gehoord. Ik kon de onderwerpen waarnaar ik keek niet goed zien. Aan de linker kant van mijn linker ook was een soort maansikkel met allemaal verschillende kleurtjes zichtbaar, die door elkaar schoven. De huisarts kon er geen verklaring voor geven en stuurde mij door naar de specialist. Inmiddels was de klacht over, maar de specialist vertelde mij dat ik dus oogmigraine heb gehad. Iets om je geen zorgen over te maken en de kans dat het terugkomt is klein.

  1. critigirl says:

   nou klein, ik heb het al 44 jaar …..

 3. critigirl says:

  bij mij is dit begonnen toen ik zwanger was van mijn dochter, zij is inmiddels al 44 jaar, en ik heb het nog steeds, soms 3 keer op een dag, ik laat het maar over me heen komen, ik neem een paracetamolletje, en het verdwijnt meestal na 20 minuutjes weer vanzelf, je leert ermee leven……

 4. Cosjoan says:

  Ik heb het sinds 10 jaar ongeveer, plots kleurige schitteringen in de vorm van een hoekig rondje. Het bleef een tijd weg, maar soms kwam het weer terug. Was volgens de oogarts in Groene Hart Ziekenhuis een migraine, veroorzaakt door een hersenactiviteit. Daar is niet veel aan te doen. Ik nam nooit een paracetamol of aspirine, na een kwartier ttrekt het weer weg, zonder dat het opvalt, ineens denk je, hé, het is weg. Ik heb het nog niet langzaam weg zien trekken, plots is het weg.
  Wat ik wel vervelende ervaring vind, dat als het in een winkel gebeurt waar veel TL-verlichting is. De verschijningsvorm lijkt de interfereren met de TL-frerquentie. Dan probeer ik snel die verlichting te ontlopen.
  Momenteel heb ik het af en toe, hetgeen neerkomt op eenmaal in het half jaar, of soms driemaal in een maand.
  Ik drink 1 koffie per dag ongeveer en 1 glaasje alcohol, ik heb niet het idee dat dat de oorzaak is.

  1. Rusalka says:

   Naar voor je Cosjoan!
   Sterkte!

 5. Rinus74 says:

  Mijn oogmigraine vindt in beide ogen tegelijkertijd symmetrisch plaats wat het vermoeden versterkt dat in de hersenen dit verschijnsel wordt veroozaakt. Meestal begint de sikkelvormige kromming met daarover een zaagtand vanuit het midden van de ogen en dijt binnen een halfuur gelijkmatig uit tot voorbij het gezichtsveld. Gedurende dit proces niet duizelig of misselijk. Migraine wordt meestal getriggerd door plotselinge lichtinval of inderdaad lange beeldschermtijd met hoge lichtintensiteit.

 6. Cato06 says:

  Ik heb sinds 12 jaar last van oogmigraine, soms een paar keer in de maand dan weer een poosje rust. Nu is mij de laatste paar keer opgevallen dat ik na zo’n aanval niet meer op woorden komen, echt n beetje in de war. Na n uurtje is dit over. Komt iemand dit bekend voor?

  1. Wimkep says:

   Dag mevrouw Cato,
   Ik kreeg mijn eerste aanval in 2014. Behalve de bijbehorende beperkingen met het zien, was ook mijn spraak aangedaan. Ik had de woorden wel in mijn gedachten, maar kon ze niet uitgesproken krijgen. Ik heb dat als erg beangstigend ervaren.
   Sinds 2014 heb ik tientallen aanvallen gehad ( met af en toe ook weer een spraak probleem ) en ik weet nu dat ze na een goed half uur weer verdwijnen. De laatste keren heb ik tijdens de aanvallen ook minder controle over mijn rechter arm. Hij zwabbert dan in plaats van dat ik hem precies aan kan sturen.
   Omdat ik sinds de eerste aanval veel last van duizeligheid heb, heb ik twee keer uitgebreide onderzoeken ondergaan, bij een neuroloog, oogarts, cardioloog en kno arts. Tijdens deze onderzoeken in 2014 en 2017 zijn geen verklarende afwijkingen gevonden.

 7. Klaries says:

  Hallo heb al 30 j oogmigraine
  Kan nog steeds niet weten waarvan
  Soms 6 keer per maand, soms maanden niks, is heel onvoorspelbaar
  Wel vervelend
  Aanval duurd meestal Max 30’