oogmigraine

Wat is oogmigraine en waar wordt het door veroorzaakt?

Migraine is bijzonder vervelend, u ondervindt hier veel hoofdpijn van. Oogmigraine daarentegen doet in principe geen pijn, maar kan ook erg vervelend zijn. Wij vertellen u wat de symptomen zijn en waar deze vorm van migraine door veroorzaakt kan worden.

Wat is oogmigraine?

Een oogmigraine-aanval houdt over het algemeen maximaal een uur aan en kan in één of allebei de ogen optreden. In de meeste gevallen treedt er tijdens zo’n aanval geen hoofdpijn op. Wel zorgt oogmigraine, zoals de naam al doet vermoeden, voor oogklachten. Veelvoorkomende klachten zijn dan ook zwarte vlekken of strepen en andere hoekige vormen in het gezichtsveld, lichtflitsen zien en een verminderd gezichtsvermogen. Maar ook moeite hebben met praten, een misselijk gevoel, tintelende armen en benen en een zoemend geluid horen zijn symptomen die veroorzaakt worden door oogmigraine.

Waarschuwingssignaal

In veel gevallen gaat oogmigraine vooraf aan een gewone migraine-aanval. Het is dus een soort waarschuwingssignaal. Dit is echter niet altijd het geval; sommige mensen hebben ook last van op zichzelf staande oogmigraine-aanvallen.

Oorzaken

Oogmigraine kan allerlei oorzaken hebben. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor u op een rijtje gezet.

 • Stress
 • Roken
 • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals cafeïne en alcohol
 • Negatieve emoties
 • Vermoeidheid
 • Lange tijd gefocust naar een beeldscherm of boek kijken
 • Lichamelijke inspanning

Vaker bij vrouwen

Verder komt oogmigraine over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat vrouwen, wanneer zij de pil gebruiken, een hoger oestrogeengehalte hebben. Dit hogere oestrogeengehalte kan zorgen voor hormoonschommelingen. Die schommelingen verhogen de kans op een oogmigraine-aanval.

Hoe komt u ervan af?

Er bestaat geen medicijn tegen oogmigraine, maar op veel zaken die oogmigraine veroorzaken heeft u zelf wel invloed. Het beste is dan ook om de oorzaken van oogmigraine aan te pakken. Zo kunt u bijvoorbeeld minder lang naar een beeldscherm staren of minder cafeïne nuttigen wanneer u last heeft van oogmigraine. Als de klachten aanhouden is het raadzaam om deze met uw huisarts te bespreken.

(Bron: Gezondheidsplein.nl, Margriet)

 

Geef een antwoord

Reacties (19)

  Jantien123 says:

  Ik heb al jaren last van oogmigraine. Wanneer ik bij de eerste verschijnselen 2 apc tabletjes inneem en een paar minuten rust neem merk ik dat de verschijnselen snel over zijn. Ik hou dan nog even een beetje een zwaar gevoel in mijn hoofd, maar kan wel weer normaal zien. (Even oefenen om die eerste verschijnselen te leren herkennen)

  Bluebelle says:

  Wat is het allemaal toevallig in deze wereld. Enige weken geleden kreeg ik , na later bleek, last van oogmigraine. Nog nooit van gehoord. Ik kon de onderwerpen waarnaar ik keek niet goed zien. Aan de linker kant van mijn linker ook was een soort maansikkel met allemaal verschillende kleurtjes zichtbaar, die door elkaar schoven. De huisarts kon er geen verklaring voor geven en stuurde mij door naar de specialist. Inmiddels was de klacht over, maar de specialist vertelde mij dat ik dus oogmigraine heb gehad. Iets om je geen zorgen over te maken en de kans dat het terugkomt is klein.

   critigirl says:

   nou klein, ik heb het al 44 jaar …..

  critigirl says:

  bij mij is dit begonnen toen ik zwanger was van mijn dochter, zij is inmiddels al 44 jaar, en ik heb het nog steeds, soms 3 keer op een dag, ik laat het maar over me heen komen, ik neem een paracetamolletje, en het verdwijnt meestal na 20 minuutjes weer vanzelf, je leert ermee leven……

  Cosjoan says:

  Ik heb het sinds 10 jaar ongeveer, plots kleurige schitteringen in de vorm van een hoekig rondje. Het bleef een tijd weg, maar soms kwam het weer terug. Was volgens de oogarts in Groene Hart Ziekenhuis een migraine, veroorzaakt door een hersenactiviteit. Daar is niet veel aan te doen. Ik nam nooit een paracetamol of aspirine, na een kwartier ttrekt het weer weg, zonder dat het opvalt, ineens denk je, hé, het is weg. Ik heb het nog niet langzaam weg zien trekken, plots is het weg.
  Wat ik wel vervelende ervaring vind, dat als het in een winkel gebeurt waar veel TL-verlichting is. De verschijningsvorm lijkt de interfereren met de TL-frerquentie. Dan probeer ik snel die verlichting te ontlopen.
  Momenteel heb ik het af en toe, hetgeen neerkomt op eenmaal in het half jaar, of soms driemaal in een maand.
  Ik drink 1 koffie per dag ongeveer en 1 glaasje alcohol, ik heb niet het idee dat dat de oorzaak is.

   Rusalka says:

   Naar voor je Cosjoan!
   Sterkte!

  Rinus74 says:

  Mijn oogmigraine vindt in beide ogen tegelijkertijd symmetrisch plaats wat het vermoeden versterkt dat in de hersenen dit verschijnsel wordt veroozaakt. Meestal begint de sikkelvormige kromming met daarover een zaagtand vanuit het midden van de ogen en dijt binnen een halfuur gelijkmatig uit tot voorbij het gezichtsveld. Gedurende dit proces niet duizelig of misselijk. Migraine wordt meestal getriggerd door plotselinge lichtinval of inderdaad lange beeldschermtijd met hoge lichtintensiteit.

   Sask1a says:

   Zo verloopt het bij mij ook. Ik vergelijk het altijd met een caleidoscoop van vroeger. Ik hoorde pas vorige week van oogmigraine van de opticien.

  Cato06 says:

  Ik heb sinds 12 jaar last van oogmigraine, soms een paar keer in de maand dan weer een poosje rust. Nu is mij de laatste paar keer opgevallen dat ik na zo’n aanval niet meer op woorden komen, echt n beetje in de war. Na n uurtje is dit over. Komt iemand dit bekend voor?

   Wimkep says:

   Dag mevrouw Cato,
   Ik kreeg mijn eerste aanval in 2014. Behalve de bijbehorende beperkingen met het zien, was ook mijn spraak aangedaan. Ik had de woorden wel in mijn gedachten, maar kon ze niet uitgesproken krijgen. Ik heb dat als erg beangstigend ervaren.
   Sinds 2014 heb ik tientallen aanvallen gehad ( met af en toe ook weer een spraak probleem ) en ik weet nu dat ze na een goed half uur weer verdwijnen. De laatste keren heb ik tijdens de aanvallen ook minder controle over mijn rechter arm. Hij zwabbert dan in plaats van dat ik hem precies aan kan sturen.
   Omdat ik sinds de eerste aanval veel last van duizeligheid heb, heb ik twee keer uitgebreide onderzoeken ondergaan, bij een neuroloog, oogarts, cardioloog en kno arts. Tijdens deze onderzoeken in 2014 en 2017 zijn geen verklarende afwijkingen gevonden.

   TheoV says:

   Dag Cato06.
   Ik heb pas de laatste 2 jaar last van oogmigraine. Normaal heb ik gemiddeld 1x per 3 maanden een aanval. Soms heel kortdurend en weg na een paracetamol. Soms een paar uurtjes last van algehele malaise (niet lekker voelen/even rust pakken etc….)Maar recent heb ik een soortgelijke aanval gehad zoals door jou omschreven (niet op woorden komen en even totaal van slag). Dat was wel even schrikken. Nu koppel ik het aan een stressvolle dag. Is er bij jou/u een causaal verband tussen de aanval En eigen levensomstandigheden (bv stress o.i.d.). Artsen geven vrij weinig specifieke oorzaken. Maar omdat jouw symptomen wel heel erg lijken op die van mij ben ik benieuwd naar jouw specifieke oorzaken. Succes met het dealen met de oogmigraine

  Klaries says:

  Hallo heb al 30 j oogmigraine
  Kan nog steeds niet weten waarvan
  Soms 6 keer per maand, soms maanden niks, is heel onvoorspelbaar
  Wel vervelend
  Aanval duurd meestal Max 30’

  Mizen says:

  Ik heb ’t al vanaf m’n 20ste ben nu 53 ht blijft eng maar aan alle mensen wees aub niet bang als je ’t stipje ziet neem gelijk een paracetamol dan zet ’t niet voort bij mij tenminste sterkt

  johnpel says:

  Ik heb hier al meer dan 10 jaar last van, ik ben 54. De eerste keer schrok ik ervan omdat ik niet wist wat het was. Ik heb 3 tot 7 aanvallen per jaar, dus ik hou het maar in de gaten. Ik neem paracetamol in zodra het beeld begint weg te vallen, beter kan ik het niet omschrijven. De verschijnselen vallen dan mee en verdwijnen meestal na een half uur. Ik zie dan met beide ogen gekartelde lijnen in alle kleuren van de regenboog die langzaam naar de rand van mijn gezichtsveld verdwijnen. Tijdens de aanval heb ik geen hoofdpijn, meestal een paar dagen van tevoren wel. Ik drink erg veel koffie en kijk ook erg veel naar beeldschermen door mijn werk en dat schijnt een oorzaak of trigger te kunnen zijn. Het is belangrijk dat je niet rookt, maar daar ben ik al ruim 21 jaar geleden mee gestopt. Verder is er weinig aan te doen heb ik begrepen. Hopelijk herkennen anderen deze symptomen?

   johnpel says:

   Ik vergeet er nog aan toe te voegen dat ik nog een paar uur na een aanval en beetje moeite heb met praten en me moeilijk kan concentreren. Ik kan dan moeilijker op woorden komen. Ik heb ook minder controle over mijn spieren lijkt het. En ik heb de rest van de dag een zwaar en suf hoofd. De andere dag is het meestal verdwenen. Ik heb zojuist weer een aanval gehad, dus ik heb mijn ervaringen meteen in een reactie geplaatst.

  Wies Louisa says:

  Het valt mij op dat hetgeen wat men ziet vrijwel bij iedereen gelijk is.
  Bij mij is het zo’n 15 jaar geleden begonnen op het werk. Ik kon de informatie op mijn beeldscherm niet goed meer zien door het geflikker.
  De frequentie is heel verschillend.
  Wij zijn aan het bouwen en ben er achter gekomen dat het meestal komt na overmatige nekbelasting. Werkzaamheden waarbij de nekspieren extra belast worden. Bijvoorbeeld het hoofd teveel achterover en veel zware dingen tillen.
  Nu heb ik ook fibromyalgie, maar weet niet of dat een combinatie is. Vóór en na de aanval heb ik pijn in mijn nek en een dof gevoel in mijn hoofd. Dat kan best een dag aanhouden.

  Babilon says:

  Vroeger veel last van Migraine gehad vooral tijdens menopauze. Ik ben nu bijna 80 en ineens sinds jaren weer een aantal keren verschijnselen alsof er een aanval op komt zetten. Ik zie wriemelend spiralen en vlekken. Kan dan absoluut niets meer lezen of telefoon intoetsen. Ik begrijp nu dat dit oogmigraine moet zijn want na rust en 2 paracetamols zakt het af en blijf ik daarna alleen nog misselijk en dof in mijn hoofd. Bij echte migraine vroeger was dat onmogelijk, dan moest ik echt naar bed en kon geen licht of geluid verdragen. Was een dag later ook nog flink “verreisd”

   madeliev says:

   De hierboven beschreven oogklachten lijken erg veel op het begin van hyperventilatie – bij mij. Tenminste dat dacht ik altijd. Wat bij mij helpt, is namelijk eventjes slapen – of in- en uitademen in een plastic zakje om de symptomen weg te krijgen. Daarna wat hoofdpijn en moe.
   Ik heb langdurige corona gehad, zat/lag veel op de bank, was zo moe, en die 2 jaar geen enkele aanval gehad! Tot een paar weken terug, bingo!

  Sask1a says:

  Eindelijk weet ik wat er aan mijn ogen mankeert, of eigenlijk aan mijn hersenen, want ik heb het tegelijkertijd aan beide ogen. Ik had wel zo’n vermoeden dat het migraine-achtige verschijnselen waren. Het lijkt alsof ik door zo’n caleidoscoop van vroeger kijk. Bij mij wordt het meestal getriggerd door te vet eten.
  Meestal is het met een minuut of 20 uit mijn gezichtsveld verdwenen.