Nieuw medicijn tegen migraine lijkt doorbraak

Mensen die leiden aan de hoofdpijnziekte migraine kunnen binnenkort een nieuw medicijn proberen. Het gaat om het middel Aimovig, dat de Europese Commissie kort geleden heeft goedgekeurd. Medici spreken van een doorbraak op het gebied van migrainebehandeling.

Migraine-vrij

De farmaceut achter het middel heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de werkzaamheid. Zij dienen het eens per maand via injectie toe aan migrainepatiënten die geregeld een aanval hebben. 26 procent van hen blijkt na 15 maanden gebruik volledig migraine-vrij te zijn. Bij veel anderen is het aantal dagen waarop zij migraine-gerelateerde klachten hebben flink afgenomen.

Ruimte voor onderzoek

Helaas zijn er ook patiënten waarbij het middel niet aanslaat, maar volgens medici is er ook voor hen hoop. “Van dit nieuwe middel weten we waarom het werkt, dus kan het vanaf hier worden doorontwikkeld, zodat het bij meer mensen effect heeft”, zegt neuroloog Wim Mulleners van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen tegen de NOS. Hij legt uit dat de medicatie die migrainepatiënten nu gebruiken vaak per toeval zijn ontdekt en dat het niet volledig duidelijk is waarom deze werken.

Nog veel onduidelijkheid

Hoewel Aimovig veel migrainepatiënten kan helpen, is het nog niet duidelijk wanneer het precies op de markt komt. Daarnaast is het ook nog niet zeker of de zorgverzekeraars het gaan vergoeden, want de injecties kosten 6000 euro per jaar per persoon.

In totaal hebben 2 miljoen Nederlanders last van migraine, maar slechts 250.000 van hen gaan hiermee naar de dokter.

Lees ook: Dokter Ted over migraine

Geef een reactie

Reactie

  1. Maximini says:

    Beter wat doen aan oorzaken als voedingspatroon, darmflora, hormonale ontregelingen, tekorten aan voedingsstoffen. Soms kan een scheve atlas een oorzaak zijn en kan atlascorrectie uitkomst bieden. Electrosmog kan ook klachten verergeren, omdat het zorgt voor stresshormonen in je lichaam. En er zijn ook natuurlijk pijnstillende middelen, die niet de vervelende bijwerkingen van medicatie hebben. Stukken goedkoper ook dan zo’n spuit.