bloeddruk meten

Hartstichting adviseert: meet echt jaarlijks uw bloeddruk

De Hartstichting start opnieuw een campagne om het belang van het meten van de bloeddruk te benadrukken. “Een kwart van de sterfte aan hartziektes en een derde van de sterfte aan beroertes in Nederland wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk. Omdat je van een hoge bloeddruk meestal niets merkt, wordt het ook wel een stille aandoening genoemd”, waarschuwt de organisatie.

Vaker hoge bloeddruk bij ouderen

Ouderen hebben vaker last van een hoge bloeddruk, doordat met het ouder worden de aderen verkalken. Hierdoor worden de bloedvaten nauwer en stijver. Het vervelende is dat er in eerste instantie vaak niets van te merken is. Alleen bij een extreem hoge bloeddruk kan men zich duizelig voelen, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven. “Meet minimaal 1 keer per jaar je bloeddruk”, houdt David Smeekes, arts bij de Hartstichting, mensen daarom voor. “Vanaf je 40e heb je meer kans op een hoge bloeddruk, zowel mannen als vrouwen. Door jaarlijks te meten ontdek je op tijd of je een hoge bloeddruk hebt.”

Vooral mannen meten weinig

Volgens de Hartstichting slaan vooral mannen te weinig acht op hun bloeddruk. “Bijna de helft (44 procent) van de mannen van 40 tot 60 jaar heeft geen interesse in het meten van de bloeddruk. En dat terwijl maar liefst 1 op de 3 mannen een hoge bloeddruk heeft. Slechts de helft (56 procent) zegt het afgelopen jaar de bloeddruk te hebben gemeten. Dat percentage moet omhoog”, aldus de Hartstichting. Bij vrouwen van 40 tot 60 jaar komt een hoge bloeddruk iets minder vaak voor dan bij mannen. Lichaamsbouw en hormonen spelen hierbij een rol, maar mannen leven volgens de Hartstichting ook ongezonder; zijn minder dan vrouwen met hun gezondheid bezig, roken vaker en eten zouter. Ook zijn ze vaker dik.

Welke bloeddruk is gezond?

De bloeddruk bestaat uit de bovendruk en de onderdruk. Het hoogste getal is de bovendruk en het laagste getal de onderdruk. U heeft een normale bloeddruk als deze onder de 140/90 mmHg is. Als u eenmalig een bloeddruk meet die hoger is dan 140 mmHg zegt dat niet zoveel. U krijgt een goede indruk als u uw bloeddruk een week lang elke ochtend en avond bijhoudt. Blijft uw bloeddruk hoog? Neem dan contact op met uw huisartsenpraktijk. Als u een bloeddruk boven de 180 mmHg meet, herhaal de meting dan. Blijft uw bloeddruk na meerdere keren meten nog steeds hoger dan 180 mmHg? Neem dan dezelfde dag contact op met uw huisartsenpraktijk. U krijgt dan advies over welke maatregelen nodig zijn. Gebruikt u medicijnen voor uw bloeddruk? Dan beoordeelt uw arts wat voor u de beste bloeddrukwaarde is.

Zelf uw bloeddruk meten?

Huisarts David Smeekes legt in de video uit hoe u zelf thuis een betrouwbare bloeddrukmeting kunt doen.

Hoe is de bloeddruk te verlagen?

Soms helpt het al om bepaalde gewoontes te veranderen. Zoals stoppen met roken, minder vet en zout te eten, minderen met alcohol en meer bewegen. “Heb je overgewicht en val je af, dan kan de bloeddruk al tot zo’n 20 punten dalen,” zegt Smeekes. In het artikel Hoge bloeddruk? Zo kunt u hem verlagen gaan we verder in op het verlagen van de bloeddruk en ook op de voordelen van het eten van bepaalde groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten.

De Hartstichting geeft nog deze 5 tips:

 • Gezonder eten
  Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Eet volkoren producten en elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit.
 • Minder zout eten
  In kant- en klare producten zit vaak veel zout. Kook daarom zelf, met veel verse groenten. Voeg weinig zout toe en probeer uw maaltijd eens op smaak te brengen met verse kruiden.
 • Afvallen
  Bent u te zwaar? Probeer dan wat kilo’s af te vallen. Volg geen crashdieet, maar maak een goed eet- en beweegplan voor uzelf. Dit is vooral belangrijk als het vet zich rond uw buik ophoopt.
 • Meer bewegen
  Kies een manier die bij u past. U kunt gaan sporten, of eens vaker de fiets pakken voor de kortere ritjes waarbij u normaal de auto gebruikt.
 • Stoppen met roken
  Nicotine verhoogt de hartslag en de bloeddruk. Stoppen met roken is het beste dat u kunt doen voor uw hart en de bloedvaten. Maak een plan en beloon uzelf als het gelukt is.

Medicijnen?

Soms zijn er meerdere medicijnen nodig om de bloeddruk onder controle te krijgen. De medicijnen genezen de hoge bloeddruk niet, maar verlagen die alleen maar. De bloeddruk moet blijvend gecheckt worden om te kijken of de medicijnen goed werken. Dat kan thuis en bij de huisarts.

(Bron: ANP, Hartstichting, archief)

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. oosterwijck says:

  Jaren geleden, kocht ik bij de Lidl een bloeddrukmeter (25 euro) en meet een paar keer per week mijn bloeddruk. Een keer per jaar word ik gecontroleerd de de arts ondersteuner. Gelukkig is mijn bloedruk altijd normaal. deze verschilt wel per dag of moment, maar altijd binnen de norm. ’s ochtends is de bloeddruk altijd iets hoger, als later op de dag. Het is een geruststellend idee om zelf een bloedruk meter te hebben en deze altijd te kunnen controleren.

 2. Aksa says:

  Toeval bestaat niet blijkt wel. Vandaag voor de 2e keer een 24-uurs meting. 1x keer ging niet goed was niet goed omgehangen. Goed om te weten hoe het met mijn bloeddruk is.Hoge bloeddruk zit in de familie. Heb ook medicijnen om het tegen te gaan. Heb ook een eigen bloeddrukmeter gekocht dus check ook zelf regelmatig. N.a.v. het artikel zal ik de bloeddruk bij mijn man opmeten. Belangrijk om je bloeddruk in de gaten te houden omdat het zo plotsklap veel verdriet veroorzaakt…

 3. Anneketel says:

  Gaarne wil ik nog een belangrijke opmerking plaatsen t.w. koop een goede bloeddrukmeter.
  Afgelopen jaar hebben wij een bloeddrukmeter gebruikt die achteraf behoorlijk afweek van de bloeddrukgegevens
  van de huisarts.