zwart

Wordt het weleens zwart voor uw ogen als u opstaat? Hier komt dat door

U herkent het misschien wel: een zwarte waas of vlekken voor de ogen als u plots opstaat. Meestal gaat dit gepaard met wat duizeligheid. Waar komt dat zwart zien vandaan? 

Bloeddruk

Haastige spoed is zelden goed, zegt men. In het geval van opstaan is dit zeker zo, want wie dit te snel doet, kan opeens een zwarte waas zien en duizelig worden. Dit heet orthostatische hypotensie en wordt veroorzaakt door een plotselinge daling van de bloeddruk. Dat zit zo: als u opstaat, stroomt het bloed vanuit uw buik naar uw benen. Daardoor is er minder bloed in de buurt van uw hart, waardoor het zich minder goed kan vullen en ook minder kan rondpompen. Hierdoor daalt de bloeddruk. Als reactie hierop en kan u uiteindelijk zwart gaan zien. Ook mensen die normaal gesproken een hoge bloeddruk hebben, kan dit overkomen. Meestal herstelt het lichaam zich weer snel.

Lees ook: Lage bloeddruk

Remedies

Om te voorkomen dat u zwart zicht krijgt als u opstaat, is het dus verstandig om dit rustig aan te doen. Ga bijvoorbeeld niet meteen naast uw bed staan na het wakker worden, maar blijf even op de rand van het bed zitten. Uw lichaam krijgt dan de tijd om zich aan te passen aan uw houding.

Ook als u net warm heeft gegeten doet u er goed aan om niet meteen op te staan van uw stoel. Net na het eten pompt het lichaam veel bloed naar de buikstreek, omdat het verteringsproces begint. Daardoor stroomt er minder bloed naar uw hersenen en kan plotseling opstaan dus ook voor een zwarte waas zorgen. Vooral ouderen hebben hier last van.

Andere oorzaken

Zwart zien kan dus verband houden met een plotselinge lage bloeddruk. Die lage bloeddruk kan veroorzaakt worden door snel opstaan, maar ook door tal van andere zaken. Zo kan het ook in de hand worden gewerkt door bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen, vocht- of bloedverlies, hartritmestoornissen of infecties. Als u vermoedt dat u een lage bloeddruk heeft en hier hinder van ondervindt, kunt u altijd met uw arts overleggen wat wijsheid is.

In de medische wereld spreekt men overigens van een lage bloeddruk als de bovendruk lager is dan 110 (mannen) of 100 (vrouwen) en de onderdruk onder de 70 (mannen) of 60 (vrouwen) uitkomt. Wilt u meer weten over een lage bloeddruk? Op de website thuisarts.nl vindt u hier meer informatie over.

(Bron: Thuisarts.nl, Hartstichting, Margriet, archief, Bernhoven ziekenhuis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie