wk voetbal

Voetbalwereld weinig enthousiast over uitbreiding WK voetbal

De uitbreiding van het WK voetbal van 32 naar 48 landen vanaf 2026 heeft tot weinig enthousiaste reacties geleid. De KNVB vraagt zich af of de deelname van nog meer landen het voetbal wel vooruit helpt. Ook bondscoach Joachim Löw van wereldkampioen Duitsland denkt dat uitbreiding van het WK de kwaliteit van het voetbal zeker niet ten goede komt.

Aanpassen aan 21e eeuw

Aan het eerste WK voetbal in 1930 in Uruguay deden 13 landen mee. Door de tijd heen is dat aantal steeds meer uitgebreid, naar de huidige 32. De wereldvoetbalbond FIFA gelooft erin dat een nog groter deelnemersveld de ontwikkeling van de sport vooruit helpt. “We zitten in de 21e eeuw en moeten het WK aanpassen aan de 21e eeuw”, zei voorzitter Gianni Infantino. “Voetbal is meer dan alleen Europa en Zuid-Amerika, voetbal is globaal geworden. Uitbreiding van het WK helpt bij de ontwikkeling. We geven meer landen de kans om deel te nemen.”

Oninteressante wedstrijden

Operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB noemt het een begrijpelijke wens dat de kleinere landen en andere continenten meer kans willen maken op deelname aan een WK. “Tegelijkertijd moet uitbreiding niet tot onnodige toename van oninteressante wedstrijden en meer overbelasting voor spelers leiden, want daar zit niemand op te wachten. De charme en kracht van het WK mag niet verloren gaan.”

Löw: EK ook geen succes

Bondscoach Joachim Löw is bang dat het WK er niet leuker op wordt. Hij verwees naar het afgelopen EK in Frankrijk, waaraan 24 in plaats van zestien landen mochten meedoen. “Dat droeg niet bij aan verbetering van de kwaliteit, integendeel zelfs. We hebben veel saaie wedstrijden gezien waarin ploegen zich vooral voor het eigen doel verschansten”, zei de Duitse bondscoach.

Politieke gronden

De Europese voetbalclubs die zich hebben verenigd in de ECA zien er de voordelen ook niet van in. “Deze beslissing is genomen op politieke in plaats van sportieve gronden en onder grote politieke druk.”

80 wedstrijden

De exacte opzet van het uitgebreide WK moet nog uitgewerkt worden. Voor nu ziet het ernaar uit dat de nummers 1 en 2 van elke groep naar de knock-outfase gaan, die dan met 32 in plaats van de gebruikelijke 16 landen wordt gespeeld. Het aantal wedstrijden gaat dan van 64 naar 80. En daar zit natuurlijk ook een financiële kant aan. Naar schatting levert de uitbreiding van het deelnemersveld de FIFA ongeveer een miljard euro extra aan inkomsten op. Zodra de FIFA de exacte invulling van het uitgebreide WK heeft opgesteld, gaat de KNVB de voor- en nadelen daarvan bespreken met betrokken partijen in het Nederlandse voetbal.

Organisator 2026

Het is nog niet bekend wie het WK XL van 2026 mag organiseren. De Verenigde Staten worden genoemd als voornaamste kandidaat, mogelijk in combinatie met Mexico en Canada. Aan de komende 2 WK’s, volgend jaar in Rusland en in 2022 in Qatar, doen nog 32 landen mee.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord