Eredivisie voortaan nog maar met 16 clubs?

Als het aan operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB ligt dan gaat de competitie van de eredivisie compleet op de schop. Om de strijd aantrekkelijker te maken, zouden voortaan nog maar 16 clubs moeten deelnemen aan de competitie.

Meer spanning

Gijs de Jong zegt dat in een gesprek met NRC. Daarnaast ziet hij graag dat elk seizoen wordt afgesloten met een titelstrijd tussen de bovenste 6 clubs. Dat model zou tot meer topwedstrijden leiden. “Meer spanning, meer weerstand. Daar worden spelers beter van en de aantrekkingskracht gaat omhoog”, aldus De Jong. “Veel mensen hechten aan het huidige model met 18 clubs en 34 speelronden, maar we hebben niet de luxe om zonder argumenten aan het verleden vast te houden.”

Niveau omhoog

Momenteel wordt het Nederlands voetbal volop geanalyseerd en ook de opzet van de eredivisie komt daarbij aan bod. Het gat met andere Europese profcompetities wordt groter en dus wil de voetbalbond het niveau van het Nederlandse voetbal omhoog brengen. De profclubs in Nederland stemmen in mei tijdens de algemene vergadering betaald voetbal over nieuwe plannen. Dan moet er een uitgewerkt voorstel liggen.

Competitiestructuren

In het KNVB-project ‘Optimalisatie competitiestructuur’ worden op dit moment 24 verschillende competitiestructuren bestudeerd. De Jong: “Mijn voorkeur heeft de variant met 16 clubs, waarbij de top 6 na februari om het kampioenschap gaat spelen. Een variant kan zijn dat de onderste 6 strijden om handhaving in de eredivisie. De middelste 4 maken dan bijvoorbeeld nog kans op een Europees ticket.”

Volgens De Jong is de eredivisie op zijn vroegst in het seizoen 2018-2019 aangepast.

Bent u voor of tegen het aanpassen van de huidige competitie?

(Bron: ANP)

Geef een reactie