videoscheidsrechter bij eredivisiewedstrijden

Eredivisiewedstrijden beginnen op de zondag een kwartier eerder

Het speelschema voor het komende voetbalseizoen wordt dinsdag 12 juni 2018 bekend gemaakt. De grootste wijziging vindt plaats op de zondag. Want door de invoering van de videoscheidsrechter beginnen de eredivisiewedstrijden die op die dag worden gespeeld, een kwartier eerder. 

Speelschema is een ingewikkeld proces

De totstandkoming van het spelschema is een ingewikkeld proces. De KNVB stelt het schema samen, maar is afhankelijk van andere speelschema’s. Het puzzelen begint al in oktober, wanneer de FIFA met de gegevens van de interlands en eindtoernooien naar buiten komt. Dan volgt de UEFA met de speeldagen voor de Champignons League en Europa League. Vervolgens is de lengte van de winter- en zomerstop van de clubs nog van belang en wordt het overzicht aangevuld met de wedstrijden van de TOTO KNVB Beker en de play-offs. Op basis van al deze gegevens worden de wedstrijddagen bepaald.

Videoscheidsrechter

Belangrijke wijziging dit jaar is de invoering van de videoscheidsrechter (VAR). In maart van dit jaar is de VAR als vast onderdeel opgenomen. De invoering van de VAR niet verplicht is. Toch heeft de KNVB ingestemd met de invoering ervan bij eredivisie wedstrijden. Voor de eerste 2 seizoenen draait de bond op voor de kosten van de videoscheidsrechter. Daarna is het de bedoeling dat de clubs ook bijdragen. Er zijn 4 momenten waarbij de VAR in actie kan komen. Bij doelpunten (wel of geen buitenspel, penaltysituaties), bij rodekaartsituaties en identiteitsvergissingen, bijvoorbeeld als de verkeerde speler een kaart krijgt. De videoscheidsrechter is er niet om beslissingen van de scheidsrechter beter te maken, hij is er om duidelijke fouten te corrigeren. Naast de 306 eredivisieduels wordt hij onder meer ook gebruikt in de play-offs voor Europees voetbal en de duels om de KNVB-beker vanaf de kwartfinales.

Omdat de videoscheidsrechter tijd in beslag neemt, begint de wedstrijd op zondag een kwartier eerder om 12.15 uur. “We willen natuurlijk niet dat er wedstrijden deels niet worden uitgezonden omdat het gebruik van de videoscheidsrechter veel tijd in beslag neemt” , meldt Jan Bluyssen van de KNVB in het Radio 1 Journaal. Bij de andere wedstrijden veranderen de aanvangstijden niet.

(Bron: NOS)

Geef een reactie