Knie vocht vochtophoping icepack

Vocht in uw knie: wat is er aan de hand en hoe is het te verhelpen?

Uw knie is een onmisbaar lichaamsdeel tijdens het lopen. Als er vocht in zit, kan dat dus problematisch zijn, want dit bemoeilijkt het buigen en strekken van uw benen. Wat is er precies aan de hand als er vocht in uw knie terechtkomt? En wat kunt u eraan doen?

Waar bestaat het vocht in uw knie uit?

Dat er vocht in uw kniegewricht zit, is op zichzelf geen probleem. Er bevinden zich bijvoorbeeld slijmbeurzen, kraakbeen en bloedvaten in de knie. Maar het wordt pas echt problematisch als er een grote hoeveelheid bloed of ander vocht vrijkomt. Eigenlijk is vochtophoping in uw knie dus een betere benaming voor dit probleem. Door deze vochtophoping zwelt uw knie op en kan het gewricht warm aanvoelen. Dat is pijnlijk en kan andere problemen veroorzaken, zoals moeite met (trap)lopen. Als het vocht op de zenuw drukt, kan dat extra vervelend zijn.

Versleten knie
Lees ook: Een versleten knie? Dit zijn symptomen en dit is er aan te doen

Wat voor oorzaak kan zo’n vochtophoping hebben?

Zo’n vochtophoping kan grofweg 2 verschillende hoofdoorzaken hebben. Ten 1e kan het te maken hebben met een plotseling ontstane blessure, door medici omschreven als trauma. Denk bijvoorbeeld aan een gescheurde kruisband of meniscus, een nachtmerrie voor sporters, waarbij veel bloed vrijkomt. 1 op de 4 sportblessures zijn knieblessures, die vaak van het ene op het andere moment ontstaan. Tijdens het hardlopen kan het bijvoorbeeld gebeuren als u plotseling stopt, valt, van richting verandert of uzelf verstapt.

Daarnaast kan er vocht in de knie komen, als gevolg van overbelasting en/of geleidelijke slijtage door de jaren heen. Verschillende aandoeningen kunnen eveneens voor een vochtophoping zorgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor artrose, waarbij de hoeveelheid kraakbeen in de knie afneemt. Bij reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en jicht, kunnen er ontstekingen ontstaan, met vocht in de knie tot gevolg. Het vervelende van deze aandoeningen is dat ze vaak ’s nachts opspelen, met ochtendstijfheid tot gevolg. Verder kunnen cysten en tumoren gepaard gaan met een opgezwollen knie.

Wat moet u doen als u vocht in de knie heeft?

Als u genoeg rust neemt en u knie zo veel mogelijk ontziet, kan dat al een heel verschil maken. Dat wil zeggen: zo veel mogelijk met het been omhoog liggen en regelmatig uw knie afkoelen, bijvoorbeeld met een icepack. Daarmee neemt in elk geval de zwelling eerst af. Dat is bijvoorbeeld nodig als u met een sportblessure kampt en een MRI-scan moet laten maken. Eerst moet de zwelling verminderen, voordat u iets kunt zien op de scan.

In veel gevallen trekt het vocht na een paar dagen vanzelf weg uit uw knie. Maar als u kampt met artrose, jicht of een andere aandoening, kan het nodig zijn om aanvullende maatregelen te treffen. Beslis in overleg met uw (huis)arts of u pijnstillers of ontstekingsremmers moet nemen. Of dat u een injectie met corticosteroïden nodig heeft of een brace moet dragen.

rugpijn
Lees ook: Zo kunt u rugpijn, spierpijn en pijn in de knieën bij het tuinieren voorkomen

Hoe kunt u  voorkomen dat er vocht in uw knie ontstaat?

Natuurlijk kan het een kwestie van pech zijn als u te maken krijgt met een lichamelijke aandoening. Maar er zijn ook manieren om te voorkomen dat u last krijgt van een opgezwollen knie. Zoals met meer aandoeningen het geval is, kan een gezonde levensstijl u hierbij helpen. Lukt het om regelmatig te bewegen, gezond te eten en op gewicht te blijven? Dan kweekt u sterkere spieren en zorgt u voor minder druk op uw kniegewricht. Daarnaast kunt u sporten en oefeningen doen die minder belastend zijn voor uw gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, zwemmen of yoga, in plaats van hardlopen.

(Bron: Archief, Tijd voor MAX, VeiligheidNL, Margriet, Thuisarts, Moetiknaardedokter.nl, Kliniek ViaSana, Esketoesto.com. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    kampsa says:

    Revolutionair: APS ( autologe proteïne Solutions ) bij milde en matige arthrose ( osteoarthritis) uw eigen volbloed wordt gefilterd en in stap 2 geconcentreerd via een centrifuge , de goede eiwitten (anti-ontsteking ) worden in uw knie geïnjecteerd, 3-jaars studie resultaten laten na drie jaar een 70-80 % pijn vermindering zien ! Inmiddels zijn er een aantal klinieken in Nederland die deze therapie toepassen . Nieuwsgierig stuur een reactie of mail naar aadkamps@outlook.com