Duur 05:54
Gepubliceerd op 24 mei 2022

Virologen alert door uitbraak apenpokken

Het in Europa uiterst zeldzame virus apenpokken is bezig aan een opmars. ‘Monkeypox’ komt normaal vooral in West- en Midden-Afrika voor. Nu is er een opmerkelijk aantal besmettingen opgetreden in onder andere Spanje en Portugal. Virologen werken samen met de Wereldgezondheidsorganisatie om de uitbraken te onderzoeken.

Symptomen apenpokken

Na besmetting treden er in 1e instantie koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid op. Ook kan er huiduitslag optreden, die zich vanuit het gezicht of vanuit de anus verspreidt over de rest van het lichaam. Over het algemeen verloopt een besmetting met het apenpokkenvirus via heel nauw contact, via ademhalingsdruppels en huid-op-huidcontact. Gezondheidsfunctionarissen melden nu dat een aanzienlijk deel van de infecties plaatsvindt via seksueel contact. In de meeste gevallen bij seks tussen mannen. Het virus heeft 2 varianten. Aan de West-Afrikaanse versie, die in Groot-Brittannië is vastgesteld, sterft gemiddeld ongeveer 1 tot 3,6 procent van de besmette mensen. Bij de Midden-Afrikaanse variant kan tot 10 procent van de dragers overlijden, maar dat percentage daalt als patiënten een goede behandeling krijgen. De meeste mensen herstellen binnen enkele weken van de ziekte.

Apenpokken in Nederland vastgesteld

Het apenpokkenvirus is voor het eerst aangetroffen in 1958 bij een Java-aap in een proefdiercentrum. Daar dankt het virus zijn naam aan, maar ook andere dieren kunnen het virus bij zich dragen, zoals sommige eekhoorns, ratten en muizen. Het kan zich dus daarnaast van mens naar mens verspreiden. In 1970 is het virus voor het eerst vastgesteld bij een 9-jarige jongen uit de Democratische Republiek Congo. Het virus is in Europa heel zeldzaam, maar de afgelopen weken is het onder andere opgedoken in Italië, Zweden, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië. Ook in de Verenigde Staten is het virus vastgesteld. Op vrijdag 20 mei maakt het RIVM bekend dat er enkele verdachte gevallen van het apenpokkenvirus in Nederland aangetroffen zijn. Later volgt het nieuws dat het virus daadwerkelijk is vastgesteld en er wordt aangenomen dat er meer mensen besmet geraakt kunnen zijn. Op de website van het RIVM vindt u het laatste nieuws over het virus en informatie over onder andere de quarantaine en bron- en contactonderzoek.

Virologen alert

Volgens viroloog Marion Koopmans is de uitbraak van apenpokken zorgelijk, maar nog niet meteen reden tot paniek. Meestal gaat het om een ingevoerde besmetting en stopt de verspreiding vrij snel. Nu zijn in meerdere landen nieuwe gevallen opgedoken en dat is volgens Koopmans wel erg ongebruikelijk. De huidige clusters van besmettingen houden voor zover bekend geen verband met elkaar en niet alle besmette mensen zijn in Afrika geweest.

Tegenover RTL Nieuws zegt Koopmans dat virologen nu samen met de Wereldgezondheidsorganisatie werken om de uitbraken te onderzoeken. Er wordt onder andere onderzocht hoe het met de besmettelijkheid zit. Volgens Koopmans gaat de verspreiding normaal niet zo heel hard, maar “bij de aantallen die we nu zien, lijkt er iets anders aan de hand. Wat belangrijk is, is om te achterhalen wat er nu precies is gebeurd. Er moet goed gekeken worden naar de situaties waarbij het virus kon worden overgedragen. Misschien is er aan de viruskant zelf iets aan de hand, is het toch wat besmettelijker,” aldus Koopmans.

Pokkenvaccin biedt bescherming

Het pokkenvaccin beschermt ook tegen apenpokken. Maar dat vaccin wordt in Nederland sinds 1974 niet meer toegediend, omdat de pokken door vaccinatie vrijwel helemaal verdwenen zijn. Daardoor lopen vooral mensen die jonger dan 50 zijn risico het apenpokkenvirus op te lopen. In Groot-Brittannië bestrijden ze het virus door de mensen rond een patiënt te vaccineren met het pokkenvaccin.  Als mensen snel een prik krijgen, blijven de klachten mild.

Dokter Ted is dinsdag 24 mei 2022 bij Tijd voor MAX om over dit onderwerp te praten. Om 17.10 uur op NPO 1. 

(Bron: ANP, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie