Amref Flying Doctors

Een gezond en sterk Afrika: ‘goede gezondheidszorg voor iedereen’

Wie in Nederland ziek is, kan erop vertrouwen dat er een dokter klaarstaat en dat hij of zij de zorg verleent die nodig is. Zorgverleners zijn onmisbaar. Maar wat als er nauwelijks zorgverleners zijn? Dat is de keiharde realiteit in Afrika. 1 Op de 2 mensen krijgt daar geen goede medische zorg. Daar wil Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, iets aan doen.

In Afrika is een enorm tekort aan medisch personeel. Hierdoor krijgt 1 op de 2 mensen geen goede medische zorg terwijl ze dit wel nodig hebben. Daarom traint Amref Flying Doctors duizenden zorgverleners. Zij zijn nu harder nodig dan ooit. Helpt u ook mee? Bel 0800-1130 (gratis) of doneer direct via de website

Tekort aan medisch personeel bedreigt Afrika

In vergelijking met de rest van de wereld zijn in Afrika de minste artsen, verpleegkundigen en verloskundigen per inwoner. Het tekort aan medisch personeel is zelfs de grootste bedreiging voor de gezondheid van mensen in Afrika. Hierdoor overlijden veel mensen aan ziekten die voorkomen of goed behandeld kunnen worden, zoals diarree, malaria of longontsteking. Veel jonge vrouwen overlijden tijdens hun zwangerschap of bevalling, omdat zij niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben.

Iedereen verdient goede zorg

Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, wil hier iets aan doen. Daarom leiden ze, naast medisch personeel in de ziekenhuizen, duizenden lokale zorgverleners op. Ze verlenen basiszorg, begeleiden zwangeren, vaccineren kinderen, maar geven ook voorlichting over bijvoorbeeld het belang van een goede hygiëne. Extra belangrijk in deze coronatijd. De afgelopen maanden zijn er 190.000 van deze lokale zorgverleners getraind op het coronavirus.

‘Hun werk is letterlijk van levensbelang’

Als moeder van 2 kinderen voelt presentator Lieke van Lexmond zich verbonden met moeders in Oost-Afrika. Vrouwen die vaak onder zware omstandigheden moeten bevallen en voor wie goede zorg voor henzelf en hun gezin allesbehalve vanzelfsprekend is. “Tijdens mijn bezoek aan Kenia en Oeganda ontmoette ik krachtige en hardwerkende zorgverleners die door Amref Flying Doctors zijn opgeleid. Zij betekenen zoveel voor mensen in hun gemeenschap. Hun werk is letterlijk van levensbelang. Zo zijn kindersterfte en nare problemen rondom de bevalling binnen het project in Oeganda in 3jaar tijd enorm teruggedrongen. Geweldig!”, aldus Lieke.

Lieke van Lexmond, Amref Flying Doctors

Over Amref Flying Doctors

Amref Flying Doctors zet zich in voor een gezond en sterk Afrika. Ze leiden zorgverleners op, bieden basiszorg en geven voorlichting. Als grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, geleid door Afrikanen voor Afrikanen, gaan ze uit van de kracht van de Afrikaanse bevolking zelf. Samen met hen zoeken ze naar praktische oplossingen, die zij zelf kunnen uitvoeren en voortzetten. Zo kunnen zij op eigen kracht hun leven gezonder maken en neemt de armoede in Afrika af. Want alleen wie gezond is, kan ontsnappen aan armoede.

In Tijd voor MAX

Maandag 19 april 2021 staat Tijd voor MAX volledig in het teken van het tekort aan medische zorg in Afrika. Ambassadeur van Amref Flying Doctors Lieke van Lexmond is te gast. Zij vertelt over haar reis naar Afrika. Dirkje Jansen van Amref Flying Doctors is te gast en voormalig tropenarts Barend Gerretsen. Gerretsen werkte jaren lang in Oost-Afrika en vertelt hoe belangrijk de lokale zorgverleners zijn. De van oorsprong Kameroense zanger Ntjam Rosie treedt op.

Tijd voor MAX is te zien op 19 april 2021 om 17.10 uur op NPO 1. 

In Afrika is een enorm tekort aan medisch personeel. Hierdoor krijgt 1 op de 2 mensen geen goede medische zorg terwijl ze dit wel nodig hebben. Daarom traint Amref Flying Doctors duizenden zorgverleners. Zij zijn nu harder nodig dan ooit. Helpt u ook mee? Bel 0800-1130 (gratis) of doneer direct via de website

(Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door Amref Flying Doctors.)

Geef een reactie