thialf

Vernieuwd Thialf in gebruik genomen

Na onzekere tijden over de toekomst van Thialf en een grootscheepse verbouwing, is de schaatstempel er meer dan klaar voor om zich weer met de wereldtop te meten.

Slechte schaatsomstandigheden

Ondanks de nostalgie en vele glorieuze momenten die er hebben plaatsgevonden werd het een aantal jaren geleden meer dan duidelijk: schaatsstadion Thialf kon niet meer met z’n tijd mee. Schaatsers als Sven Kramer lieten openlijk hun ongenoegen blijken over de slechte schaatsomstandigheden in het stadion. Even leek het erop dat het hele schaatsgebeuren zou verkassen naar Zoetermeer of Almere, maar uiteindelijk bleef Heerenveen de plek. Wel was er een enorme verbouwing nodig om het schaatsdomein naar deze tijd te trekken.

Volledig vernieuwd

Dit weekend rijdt de schaatstop voor het eerst in het volledig vernieuwde Thialf voor de wereldbeker. Volgens directeur Willem Jan van Elsacker is er de afgelopen 2 jaar heel veel veranderd. “In het eerste jaar werden de ijsvloer en koelmachines aangepakt. Daarna kreeg de hal, die nu heel duurzaam is geworden, een ander uiterlijk.” Zo beschikt Thialf over 5000 zonnepanelen op het dak. “We hopen in de toekomst weer toonaangevend te kunnen zijn”, besluit Van Elsacker.

Luchtgordijn

IJsmeester Beert Boomsma vertelt over het luchtgordijn dat gerealiseerd is over de tribune. Dit voorkomt dat grote drukte invloed heeft op het ijs. “Wat de mensen uitademen wordt direct opgevangen door het luchtgordijn en boven hen afgezogen. De lucht wordt behandeld, gedroogd en weer teruggeblazen. Droge lucht wordt bovendien van binnenuit afgedreven.”

Snelste baan ter wereld

“Het ziet er fantastisch uit”, reageerde schaatser Michel Mulder afgelopen maand al enthousiast op de nieuwe baan en faciliteiten. Ook is hij heel blij met de vernieuwde klimaatbeheersing. “Dat is natuurlijk heel belangrijk voor snelle tijden. Als de ijsmeester er optimaal ijs kan neerleggen dan denk ik dat Thialf opnieuw de snelste baan ter wereld voor laagland wordt en dat er weer baanrecords worden verreden.” Mulder gaf toe altijd de kriebels te hebben wanneer hij in Thialf moet schaatsen. “Als je goed hebt gereden en het publiek gaat los, dan weet je waar je het voor doet als schaatser.”

Meest duurzame stadion

Het vernieuwde ijsstadion zal niet alleen het meest moderne maar ook het meest duurzame ijsstadion van Europa worden. De teveel opgewekte zonne-energie van de 5.000 zonnepanelen zal rechtstreeks worden gedeeld met Nederlandse schaatsfans die zich hiervoor aanmelden. In totaal kunnen straks zo’n 1.250 huishoudens in ons land stroom krijgen van het nieuwe Thialf.

(Bron: ANP)

Geef een reactie