muien

Muien zorgen voor gevaarlijke zwemomstandigheden in zee, zo zwemt u veilig

Elk jaar komen veel mensen door muien in problemen bij het zwemmen in zee. Hoe ontstaan die, wat kunt u doen om ze te ontwijken en wat kunt u het beste doen als u er onverhoopt toch in terecht komt? De Reddingsbrigade geeft advies.

Muien

Muien zorgen voor de meeste problemen tijdens het zwemmen. Een mui is een dieper gedeelte van de zeebodem, dwars of schuin op de kust, tussen 2 zandbanken in. Te herkennen aan de onderbreking in de golven die stukslaan in de branding. Door de wisseling van hoog -en laag water komt er een stroming die zwemmers de zee in trekt. Het water daarin heeft zo’n hoge stroomsnelheid dat u in korte tijd tientallen meters de zee in kunt drijven. Ertegenin zwemmen is nauwelijks te doen. Muien komen wereldwijd overal voor langs de kust. Doordat een mui vlak voor de kust ligt, komen zwemmers er gemakkelijk in terecht. De muistroom op zichzelf is niet gevaarlijk, maar de gevolgen van het zwemmen in een mui wel. Omdat men niet tegen de stroom kan inzwemmen raakt men vermoeid, krijgt men kramp en komt er zeewater in de ogen en mond. Dat resulteert weer in paniek en dan ligt verdrinking op de loer.

Muien ontwijken

Door goed te kijken, kunt u proberen om de bodem van de zee te begrijpen: waar golven zijn is het ondiep en waar geen golven zijn is het dieper en daar is dus een mui aanwezig. U kunt voorkomen in een mui terecht te komen door de waarschuwingssignalen van de Reddingsbrigades in de gaten te houden. De Reddingsbrigade attendeert degenen die de zee ingaan met vlaggen op plekken waar de stroming extra sterk is. Soms stroomt het water met een snelheid van wel 10 kilometer per uur van het strand naar een geul. Zelfs een Olympisch zwemmer legt het daar tegen af. Het minste risico loopt u als u tot knie- of heuphoogte het water in gaat en minstens met zijn tweeën. Als u graag wilt zwemmen, doe dit dan met de kust mee in plaats van verder in zee te gaan.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wat te doen als u in een mui terecht komt?

Als u in een mui terecht komt moet u allereerst proberen om de aandacht te trekken van strandbezoekers, zodat zij hulp kunnen inschakelen via 112. Probeer verder om rustig te blijven en u mee te laten voeren met de stroming. Zwem wanneer de stroming minder wordt zijwaarts en probeer dan via een zandbank, dus brekende golven, terug naar strand te komen. Ziet u zelf iemand die hulp nodig heeft? Spring dan zeker niet ook in de gevaarlijke zeestroming, maar zoek zo snel mogelijk contact met strandwachten of bel 112.

Bekijk ook de video van MAX vakantieman over muien en lees meer over veilig zwemmen in natuurwater, zwemmen in zee en de gezondheidsvoordelen én gevaren van zwemmen.

(Bron: ANP, Reddingsbrigade, archief. Foto: ANP)

Geef een antwoord