vaccinatie

Pas op voor vaccinerende nep-GGD’ers

Belt er iemand bij u aan die zegt dat hij of zij van de GGD is en u ter plekke een coronavaccin kan toedienen? Trap er niet in. Het gaat hier om een poging tot oplichting.

Nepvaccins

Sinds begin 2021 worden er oudere mensen lastiggevallen door zogenaamde GGD’ers die aanbellen met de boodschap dat zij een coronvaccin komen toedienen. Zodra zij worden binnengelaten injecteren zij de slachtoffers daadwerkelijk met iets, maar niet met 1 van de coronavaccins.

Wij hebben de politie gevraagd of de nep-GGD’ers na het prikken geld of eigendommen hebben meegenomen. Wij wachten nog op reactie.

Schakel de politie in

Op 23 maart 2021 belicht het tv-programma Opsporing Verzocht enkele van deze zaken, waarna er bij de politie meer meldingen binnenkomen van dergelijke zaken. Bent of kent u iemand die dit is overkomen? De politie adviseert u aangifte te doen. Als er iemand bij u aan de deur komt met dit verhaal, raadt de politie aan 112 te bellen. De GGD vaccineert immers niet aan huis. Dit gebeurt enkel op priklocaties of bij de huisarts.

Meer oplichting

Dit is trouwens niet de enige vorm van vaccinatie-oplichting. Begin dit jaar krijgt de Fraudehelpdesk ongeveer 20 meldingen binnen van mensen die telefonisch benaderd zijn met de mededeling dat zij in aanmerking komen voor ‘versnelde vaccinatie’. Om de prik te krijgen moeten zij vooraf betalen en gegevens verstrekken. De prik krijgen zij echter nooit. Volgens de woordvoerder van de Fraudehelpdesk is er in maart 2021 nog 1 klacht binnengekomen over deze vorm van oplichting.

(Bron: Politie, Faudehelpdesk, Opsporing Verzocht, AD)

Geef een reactie