huidkanker

Steeds meer huidkankerpatiënten verwacht

De komende 20 jaar zal het aantal huidkankerpatiënten fors toenemen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport Uv-straling en gezondheid.

Meer huidkankerpatiënten

Al langere tijd komt huidkanker steeds vaker voor. Sinds de jaren 90 is het aantal patiënten verviervoudigd. Het RIVM verwacht dat de trend doorzet. De komende 20 jaar zal het aantal gevallen verdubbelen, of in het ergste geval vervijfvoudigen, aldus het instituut. Op dit moment krijgen jaarlijks meer dan 51.000 Nederlanders huidkanker, waarvan er 5500 de gevaarlijkste variant hebben: een melanoom.

Zongedrag

Deze stijging komt met name door ons zongedrag; we zonnen steeds vaker en langer bij een hoge zonkracht en beschermen ons minder goed. Dat is onverstandig. Huidkanker wordt namelijk veroorzaakt door uv-straling, waarvan de zon de belangrijkste bron is. Ook andere factoren spelen een rol, zoals de aantasting van de ozonlaag. Maar het is toch vooral ons zongedrag dat tot huidkanker kan leiden.

Advies

Dat betekent dat u zelf veel kan doen om het risico op huidkanker te verkleinen. Het RIVM raadt aan goed in te smeren met zonnebrandcrème, de zon te verruilen voor de schaduw en bedekkende kleding te dragen. Overigens is de zon volledig mijden óók niet verstandig. Zonlicht zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D, dat goed is voor de botten en spieren.

(Bron: ANP, RIVM)

Geef een reactie